NordNews
Avem ce spune

VIDEO | UE a adus lumina la Ocnița. În oraș au fost instalate tehnologii inteligente de gestionare a iluminatului stradal

Orașul Ocnița a devenit mai luminos și mai sigur. Aici au fost instalate tehnologii inteligente de gestionare a iluminatului stradal. Instalațiile pot fi gestionate  ușor și eficient din punct de vedere energetic grație proiectului „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstraționale”, finanțat de UE și implementat în localiate acum doi ani.

Veaceslav Rotari locuiește în orașul Ocnița deja de 35 de ani. Bărbatul spune că străzile întunecate erau un adevărat pericol pentru oameni. Acum trei ani, mama sa a devenit victima hoților. Femeia a fost atacată în plină stradă la miez de noapte.

„Este normal să fie iluminat stradal. Copiii nu se tem, dacă mergi undeva în ospeție deja nu îți este frică. Mama mea venea de la serviciu și a fost atacată chiar lângă casa vecinului.  Avea haina descheiată și făptașul i-a dat-o peste cap și a scotocit-O prin buzunare. Acum, vezi oamenii de departe,” a spus Veaceslav Rotari, locuitor or. Ocnița.

Valoarea totală a proiectului se cifrează la 250 de mii de euro, dintre care 200 de mii au fost oferite de UE.

„Înainte veneam mergeam de la serviciu cu frică, mai ales când ajungeam lângă parc, dar acum este foarte bine. Mergeam prin întuneric, cu lanterne, cu telefoanele conectate, dar acum este mai bine.”

„Este mai luminos și mai comod, deja nu ne este frică. Înainte era întuneric, părinții nu-mi permiteau să ies la plimbare, dar acum îmi permit”, au spus oamenii.

După instalarea iluminatului stradal, parcul central din oraș a prins viață. Seara aici se adună bătrâni, tineri și copii pentru a petrece timpul în aer liber.

„Era foarte întuneric, era imposibil să vii la plimbare sau să stai aici. Acum este mult mai bine. Mulțumesc pentru acest rezultat. ”

„Cred că este un proiect important. Sunt investiții mari, s-au făcut bordurile, avem lumină. În Europa, nivelul de trai este mult mai ridicat. E bine că ne ajută și pe noi.”

Noul sistem permite dirijarea iluminatului stradal de la distanță, prin intermediul rețelelor mobile și Internet. Mai mult, lămpile de tip LED, eficiente energetic, permit economisirea cu până la 80% din electricitate, în comparație cu linia de bază.

„Eu am grijă ca sistemul să funcționeze fără abateri. Dacă sunt careva defecțiuni, le înlăturăm. Totul se face automat. Este un sistem inteligent care funcționează, practic, de unul singur. Este cel mai înalt nivel pentru țara noastră. Iluminatul pe care l-am avut anterior era insuficient. Acum, avem iluminat o sută de procente,” a declarat Sergiu Ghifco, operator.

În cadrul proiectului au fost iluminate 27 de străzi.

„Nu avem defecțiuni, totul este în regulă. Este luminos, oamenii se plimbă fără frică. S-a schimbat mult, deja poți vedea oamenii noaptea”, a adăugat Stanislav Zelenco, electrician.

Primarul orașului spune că proiectul european a fost ca o gură de aer pentru localitate. Odată cu instalarea iluminatului stradal, în oraș a scăzut rata criminalității.

„Suntem foarte recunoscători Uniunii Europene pentru susținere, pentru ajutorul acordat în cadrul acestui proiect. Oamenii sunt foarte mulțumiți, dacă este iluminat și atmosfera este alta, alte planuri și chiar alte viziuni de viață. Înainte, pentru 565 de lămpi achitam 50 de mii de lei. Acum, achităm doar 30 la sută din această sumă, adică doar 15 mii de lei”, a declarat Victor Artamaniuc, primarul or. Ocnița.

Proiectul care promovează eficiența și durabilitatea sectorului energetic din Europa, este parte a Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale” și a inițiativei EU4Energy. Cu ajutorul tehnic și financiar al UE, care a constituit 80% din costul cheltuielilor, proiecte de iluminat stradal au fost implementate în orașul Ocnița și Cantemir.

 

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"