NordNews
Avem ce spune

VIDEO | UE a alocat aproape 17 milioane de lei pentru reabilitarea unui gimnaziu din raionul Sângerei

Reparație de milioane la gimnaziul „ Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei, unde învață aproape 300 de elevi. În cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, instituția de învățământ va fi izolată termic și va avea capacitatea de a produce energie regenerabilă. Costul total al lucrărilor se cifrează la aproape 17 milioane de lei.

De aproape treizeci de ani, în instituție nu au fost efectuate lucrări de reparație capitale. Acoperișul este avariat, tavanele curg, iar pereţii sunt plini de mucegai.

Acoperișul este într-o stare foarte rea, din cauza pereților căldura este mai puțină în instituție și geamurile sunt de o calitate mai rea, spune Lilia Cumpătă, directoarea gimnaziului.

În prezent, copiii nu au acces la apă caldă. Conform proiectului, instituția va fi racordată la sistemul de apă și canalizare, iar în curte va fi construită și o stație de epurare. La fiecare etaj din instituție vor fi construite blocuri sanitare moderne.

Vom beneficia de condiții mai bune în instituție. Suntem bucuroși și mândri că vom avea un edificiu renovat energetic. Mulțumim tuturor partenerilor implicați în implicarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană. 

Lucrările deja au început și suntem foarte fericiți că vom avea o școală izolată termic. La finele proiectului așteptăm să avem condiții mai bune, mai favorabile pentru noi, pentu elevi. 

Și cantina va fi renovată și dotată conform standardelor europene.

Cuptor cu inducție, vom avea o mașina de spălat vesela, vom avea un tocător de legume, fructe, sperăm că va fi bine. Mâncarea va fi mai sănătoasă, se va prepara la aburi, vom face și copturi pentru copii și va fi o alimentație sănătoasă, a adăugat Tatiana Cobjila, bucătăreasă.

În prezent, tavanul în sala de educație fizică curge și este gata să cadă. După reparație, acesta va arăta cu totul altfel.

Va fi iluminată sala, după cum vedeți este într-o stare nu prea utilă. 01:25 Se face încălzirea din exterior ce ne va permite elevilor să fie într-un echipament destul de accesibil pentru lecțiile de educație fizică, povestește Vladimir Copacinschii, profesor de educație fizică.

În cadrul proiectului vor fi montate și sisteme noi de ventilare.

Lucrările din sistema de ventilare vor face să avem un aer mai calitativ în sălile de clasă, iluminarea va fi la un nivel mult mai înalt, de asemenea și iluminarea naturală pentru că geamurile vor fi dotate cu niște scuturi speciale care vor opri o parte din radiația dăunătoare, a mai menționat Sergiu Reșetnic, profesor de fizică și chimie.

Lucrările de construcție au demarat acum câteva zile. Muncitorii izolează termic tavanele în subsolurile instituției, iar de săptâmâna viitoare vor începe lucrările de demontare a acoperișul.

Scopul este de a opri pătrunderea aerului rece în încăperile de la parter și la etajele superioare, zice Ignat Boris, șef de șantier.

Pentru încălzirea blocului, într-un sezon, instituția de învățământ achită până la 250 de mii de lei. Și cheltuielile pentru energia electrică sunt exagerate. Astfel, pe lângă izolarea termică a clădirii, vor fi instalate și panori solare pentru a face economii la curentul electric.

În prezent se consumă foarte mult pentru energia termică, aproximativ 50 de mii de lei pe lună și energie electrică aproximativ 9 mii de lei pe lună și desigur sperăm la o eficientizare a energiei electrice și termice. Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică se va reduce potrivit estimărilor, consumul anual de energie cu aproximativ 552 MW/h, iar emisiile anuale normate de CO2 cu 118 tone, Lilia Cumpătă, directoarea gimnaziului.

Părinții se bucură că odraslele lor vor beneficia de condiții bune de studii.

Suntem bucuroși pentru că la noi în școală se implementează un așa proiect. Ne pare bine că copiii noștri vor beneficia de condiții adecvate.

Proiectul de reabilitare a gimnaziului din Flămânzeni este finanțat de UE prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, implementat de Agenției de Dezvoltare Regională Nord. Un proiect similar urmează să fie implementat și la un liceu din Bălți.

Avem două proiecte pe eficiență energetică în clădirile publice. Este vorba despre liceul „Dimitrie Cantemir” din Bălți și gimnaziul „Iurie Boghiu” din Sângerei. Acolo deja lucrările sunt în toi, compania a fost contractată, a declarat Maria Prisăcari, directoarea ADR Nord.

Lucrările de rabilitare a celor două instituții de învățământ urmează să fie date în exploatare până la sfârșitul anului 2021.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"