NordNews
Avem ce spune

VIDEO | UE aduce apă bună la Edineț. Lucrările de construcție a rețelei de apeduct au început

Peste 18 mii de locuitori din municipiul Edineț sunt mai aproape de a avea acces la apă potabilă de calitate. Cu suportul Uniunii Europene, rețeau de apeduct uzată va fi renovată. La evenimentul de inaugurare a lucrărilor de construcție-montaj au participat înalți oficiali europeni și președinta R. Moldova. Valoarea proiectului se cifrează la 58,7 milioane de lei.

„Europa nu presupune doar cuvinte, Europa presupune anume fapte și proiecte de genul celor la care asistăm astăzi, care demonstrează anume faptele pe care le aduce Uniunea Europeană în Republica Moldova, ceea ce înseamnă nivel mai bun de viață, standarte mai înalte de trai și beneficii concrete, tangibile pentru toți cetățenii din R. Moldova”, a declarat Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.

„În acest proiect contribuția Germaniei ține în primul rând de consolidarea capacităților furnizorului de apă din localitate, este vorba de ÎM Apă-Canal Edineţ”, deasemenea îmbunătățirea condițiilor de muncă, vorbim de siguranța, securitatea muncii, dvs. vedeți aici muncitorii care lucrează în acest domeniu, asistența și supravegherea tehnică, dar și asigurarea/controlul asupra calității lucrărilor”, a menționat ULLRICH KINNE, șeful adjunct al misiunii R.F. Germania în R.Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că oamenii au nevoie de condiții bune de trai, iar guvernarea este gată să contribuie la devoltarea localităților.

„Mă bucur că acest proiect va contribui la creșterea numărului de cetățeni care vor benificia de apă de calitate, inclusiv instuții publice, grădinițe, școli, spitale. Mă bucur că acest proiect are o componentă care ține de analiza și tratarea apei așa încât să avem nu doar apă curentă la robinet, dar să avem și apă de calitate”, a spus Maia Sandu, președinta R.Moldova.

Grație suportului Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, angajațiiÎ.M. Apă-Canal Edineț” vor benificia de un laborator dotat cu echipament pentru monitorizarea calității apei, dar și echipamente de protecție.

„Un element deosebit de important al acestor proiecte de aprovizionare cu apă și sanitație este legată de complexitatea lor, iar în acest context, prioritizarea proiectelor și implicarea societății, implicarea comunității în editenficarea și promovarea lor este deosibit de importantă, iar acest proiect este dovada unui proces amblu participatoriu de planificare și proritizare strategică desfășurat cu suportul GIZ”, a adăugat Ana Mardare, Secretar de stat din cadrul MIDR.

„Grație suportului financiar oferit de UE, locuitorii orașului Edineț vor beneficia de apă potabilă prin reabilitarea și extinderea a 40 de km de rețele interne și conectarea a circa 3 mii de gospodării”, a adăugat Maria Prisacari, directorul ADR NORD.

Valoarea totală a proiectului este de 58,7milione de lei, dintre care 50,7 milioane de lei au fost acordați de Uniunea Europeană. Alte opt milioane de lei reprezintă contribuția locală.

„Foarte bine, fiindcă la noi apa era de o calitate foarte proastă. E foarte bine, pentru că acest lucru este pentru beneficiul oamenilor, pentru sănătatea oamenilor, suntem foarte mulțumiți că ni se acordă o astfel de atenție mare”

„Eu cred că acest proiect este foarte bun pentru că la noi apa era de o calitate foarte proastă, de fapt așa și este la momentul actual. Eu consider că este foarte bine și ei sunt bravo că lansează astfel de proiecte. Numai înainte”

„Pentru orașul nostru eu consider că asta va fi un proiect bun și oamenii se vor folosi și bucura de el, pentru că la noi calitatea apei este foarte rea”

„Orice venit de afară e oricând binevenit, așa că le mulțumim. Orice ne acordă ei este primit cu sufletul de cei care înțeleg”

Potrivit specialiștilor, noua rețea de alimentare cu apă urmează să fie dată în exploatare la începutul lunei septembrie 2022.

„Aici va fi folosită țeavă de ultimă generație cu certificări sanitare, atât în R. Moldova, cât și în Uniunea Europeană. Noi vom folosi contoare de ultima generație cu posibilitatea montării unor module care vor transmite datele la distanță. La moment lucrăm în patru zone (străzi), sunt antrenate șapte echipe, ulterior, mai atrenăm careva echipe. Mai avem de finisat careva proiecte, după care vin aici”, a conchis Andrei Meriacre, șef-șantier.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"