NordNews
Avem ce spune

VIDEO | UE aduce apă curată la Edineț. Lucrările de reconstrucție și extindere a rețelei de apeduct sunt pe ultima sută de metri

Grație Uniunii Europene, peste 18 de mii de locuitori din Edineț vor bea apă de calitate. Lucrările de reconstrucție și extindere a rețelei de apeduct sunt pe ultima sută de metri. Proiectul este susținut de Uniunea Europeană, care a alocat în acest sens aproape 59 de milioane de lei.


Vasilii Harlamov are 63 de ani. Pentru a bea apă curată, bărbatul este nevoit să meargă în fiecare lună la izvorul din Brînzeni, localitate care se află la 20 de km de orașul Edineț.

„Iată un exemplu relevant. Această apă curge prin robinetul din casa mea, iar această apă este de la izvorul din Brînzeni. Poftim, puteți face comparație. Cred că este vreo diferență. Iată astfel de apă noi folosim, bine, nu noi, dar cineva care nu are posibilitate să meargă la izvor sau fântână, o face”, a menționat Vasilii Harlamov, locuitor or. Edineț.

Oamenii spun că din cauza apeductului uzat, apa are culoarea maronie, miroase urât și nu poate fi folosită nici măcar la spălatul rufelor. Locuitorii orașului sunt încrezuți că odată cu implementarea proiectului, le va fi mult mai ușor în treburile casnice.

„Acum calitatea apei este foarte rea, are culoare cafelei. Sperăm că vom avea apa curată și bună pentru consum. Acum nici nu putem spăla cu ea hainele albe.”

„Zeci de ani am așteptat, nu era o soluție clară cum de făcut. Foarte bine că europenii ne ajută.”

„Apa este foarte murdară, curge ca din mlaștină. Pui un ștergar la spălat și scoți niște cârpe murdare. Mă bucur de un astfel de proiect, vom avea o rețea nouă de alimentare cu apă, am așteptat acest lucru foarte mult timp. Mulțumesc Uniunii Europene.”

„”Nici nu te poți spăla cu ea. Nimic. Degeaba plătesc bani.  N-ai cum să bei apa din robinet, e din iaz, toată tulbure și neagră. Suntem oameni bătrâni și aducem apă de la fântână. Ce să-i faci?”

„O să avem apă de calitate. Și canalizare fac. Totul va fi bine.”

În cadrul proiectului sunt reabilitate și extinse 40 km de rețele de alimentare cu apă, care, prin cele aproape 2800 de conexiuni, vor asigura cu apă potabilă peste 18 mii de locuitori ai municipiului Edineț.

„2 600 000 de euro vin din partea partenerilor europeni, din partea UE, de aceea, grație lor, cetățenii din Edineț vor beneficia de o altă calitate a apei, vor benefica de o altă calitate la nivel de deservire. Va fi o altă calitate a vieții, va fi o altă atitudine a oamenilor față de anumite procese, de aceea n-avem decât să mulțumim partenerilor noștri siguri, partenerilor cu nume Uniunea Europeană”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț.

Pentru construcția rețelei de apeduct, Uniunea Europeană a alocat 58,7 de milioane de lei. Alte opt milioane de lei reprezintă contribuția locală.

„Urmează să mai revitalizăm o parte din trotuare care au fost afectate, să mai revitalizăm o parte din drumuri. Acestea vor fi renovate în cadrul proiectului, dar acolo unde au fost deteriorările mai mari vor fi și incursiuni pe potriva primăriei”, a adăugat Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț.

„Acesta este unul din cele nouă șantiere unde au loc lucrările de extindere și renovare a apeductului care va alimenta cu apă potabilă municipiul Edineț. Potrivit specialiștilor, peste 70 de % din lucrări au fost deja executate, iar apeductul va fi dat în exploatare până la sfârșitul lunii iulie”, a spus Nicolai Coșeru, reporter NordNews.

„Se lucrează intensiv pe câteva străzi simultan. Avem circa 43 de km de rețea dintre care 33 de km sunt  în intravilanul municipiului Edineț, 5 km reprezintă o aducțiune centrală și restul reprezintă o extindere.  Proiectul este până la finele lunii iulie, trebuie să fie finalizat. Sperăm că ne vom încadra în termenii stabiliți”, a spus Angela Miron, manager de proiect.

„Contoarele sunt de ultima generație, ele vor fi montate la fiecare consumator casnic și vor fi cu transmitere de date la distanță. Și țeava, și vanele cu sertar, și capacele de canalizare, toate materialele sunt conform standardelor Uniunii Europene și conform cerințelor din proiect”, a precizat Sergiu Scobici, diriginte de șantier.

Potrivit specialiștilor Centrului de Sănătate Publică Edineț, apa care curge acum prin robinetele este de calitate proastă. Probele lunare arată că aceasta nu corespunde normelor sanitare.

„Apa nu corespunde de obicei după indicii sanitaro-chimici. Aici mă refer la culoare, turbiditate. La indicatorii microbiologici sunt unele variații, dar de obicei, în majoritate cazurilor, cinci-șase probe lunar nu corespund normelor și regulilor sanitare în vigoare.  Proiectul furnizat de Uniunea Europeană, ceea ce ține de renovarea și reconstrucția apeductului, sper să fie dus până la capăt și apa pe care o vor folosi cetățenii orașului Edineț va fi de calitate”, a spus Nelli Caterinciuc, medic specialist, șef Secția Protecția Sănătății Publice.

Grație suportului Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, angajații Î.M. „Apă-Canal Edineț” vor beneficia și de un laborator dotat cu echipament modern pentru îmbunătățirea calității apei, dar și echipamente pentru detectarea scurgerilor din rețea.

„Întreprinderea municipală a beneficiat de circa 34 de mii de euro. Din această sursă financiară face parte echipamentul de laborator, am primit două detectoare pentru scurgerile de apă. Am primit îmbrăcăminte și încălțăminte specială pentru angajații întreprinderii”, a conchis Angela Miron, manager de proiect.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

2 Comentarii
 1. Mihai spune

  Nu duceți cetățenii în eroare!!!Edinețul nu are apă potabilă de peste 15 ani!!!Aceste lucrări îs:
  -extinderea rețelei.
  -schimbarea unei mici porțiuni de conductă.
  Și atît!!!!Edinețul nu are stație de tratare a apei(apa nu se filtrează!)
  Ce înseamnă că apa direct din lacul Hirideuca vine direct în robinet!
  A fost făcută expertiza apei,care a demonstrat că lichidul care curge în robinet nu se încadrează nici în normele apei tehnice,ne mai vorbind de apă potabilă și este dăunătoare și se interzice de a o folosi în alimentare sau în scopuri igienice!!!!Si acest lichid în Edineț se prestă la unul dintre cele mai scumpe tarifuri în țară:37,40lei pe metru cub împreună cu canalizare(care la fel este nefuncționabilă și se revarsă în lacurile din preajma orașului,ce reprezintă un dezastru ecologic!).În acest domeniu de infrastructură la Edineț e un dezastru ce durează peste 15 ani și reprezintă un genocid asupra cetățenilor Edineț…
  La fel și cu Gunoistea centrală ce la fel este nefuncționabilă și se lasă peste oraș…..
  În Edineț avem o mare creștere a pacienților bolnavi de boli oncologice!!!
  Opriți genocidul!!!Cetățenii pierd sănătatea din cauza lipsei apei potabile,unei ecologii favorabile….Mai scump ca sănătatea nu avem nimic!!!!Si nici de ea autorităților locale nu le pasă….

 2. […] Grație Uniunii Europene, peste locuitorii din Edineț vor avea apă de calitate la robinet. Lucrările de reconstrucție și extindere a rețelei de apeduct sunt aproape de sfârșit, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"