NordNews
Avem ce spune

VIDEO | UE mai solidară ca niciodată. Cum ne ajută comunitatea europeană să depășim criza refugiaților

Tone de ajutor umanitar și sute de milioane de euro pentru susținerea ucrainenilor care s-au refugiat în Republica Moldova. Este suportul Uniunii Europene (UE) care durează de mai bine de jumătate de an, de când rușii au atacat Ucraina. Refugiații își amintesc cu frică de ororile prin care au trecut. Au văzut moartea unor rude, prieteni, vecini, uciși în bombardamente. Unii ucraineni s-au adăpostit în municipiul Bălți. Printre ei, Tatiana și Anna, ambele dansatoare de profesie.

,,Vedeam cu ochii proprii cum rachetele zbor deasupra noastră. Era un coșmar, ele zburau chiar pe lângă casele noastre. O rachetă a nimerit într-un bloc locativ, acolo unde au murit cunoscuții mei”, a spus Anna Mihailovna, refugiată din Ucraina.

Anna și Tatiana și-au găsit a doua casă în Bălți acum 6 luni. Tot aici au fost angajate în câmpul muncii, unde îi învață pe cei mici să danseze.

,,Voluntarii au făcut foarte mult pentru noi, mai ales, pe timp de iarnă. Ne-au oferit și ceai, ne-au îmblânzit cu cuvinte bune. Ne-au oferit și transport gratuit. Atâta atenția și atâta bunătate înseamnă foarte mult pentru noi”, a povestit Tatiana Ekimenko, refugiată din Ucraina.

Din salariul pe care îl ridică lunar, Tatiana a contribuit la procurarea unui satelit cosmic pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

,,Noi am avut un fel de ofertă. Academia Pritula strângea bani pentru susținerea Forțelor Armate ale Ucrainei. Într-un final, s-a dovedit a fi că am strâns cu toții bani pentru un satelit. Este un lucru minunat, noi timp de trei zile am strâns bani și am cumpărat propriul satelit”, a mai adăugat femeia.

Reprezentanții Asociației pentru Drepturile Omului LEX 21 susțin refugiații ucraineni stabiliți în mun. Bălți, dar și din raioanele Drochia și Sîngerei. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, asociația a obținut 280 mii de euro din surse europene pentru a asigura refugiații cu toate cele necesare.

,,Am susținut refugiații și cu haine, încălțăminte, medicamente, necesități individuale. Cineva e frizer, i-am cumpărat foarfecă profesională, cineva e bucătar, i-am cumpărat mixer profesional, cineva e croitor și i-am cumpărat mașină de cusut”, a declarat Diana Grosu,  Președinta Asociației pentru Drepturile Omului, LEX 21.

Refugiații stabiliți în Bălți, Sîngerei și Drochia primesc săptămânal pachete cu produse alimentare.

,,Aici este gem de căpșună. Sunt diferite conserve, fasole cu costiță afumată, carne de porc.  Este pastă de tomate, biscuiți, spaghetti”, a spus Lilia Țîbîrnă, asistentă socială or. Sîngerei.

,,Acest ajutor a fost foarte benefic, mai ales la început când hrivnele ucrainene nu mai puteau fi schimbate, nu erau acceptate la băncile din Moldova. A fost un ajutor foarte important, mai ales la prima etapă.

,,Cel mai mult mi-au plăcut acești biscuiți, covrigi și bomboane.  Îmi place aici că mă pot plimba, merg pe bicicletă.

,,Noi de multe ori am auzit că R. Moldova este cea mai săracă țară, dar s-a dovedit a fi o țară cu inimă mare, care a întâlnit refugiați ucraineni cu mare drag”, au spus refugiații.

Pe lângă ajutorul umanitar de care beneficiază, refugiații au parte și de activități culturale și educaționale.

,,Fitness în aer liber, lecții de limba engleză, limba română, ocupații cu copiii, excursii. Am organizat excursii la Chișinău la Grădina Zoologică. Am organizat câteva excursii la pensiunea turistică ,,La Bunica” în Chișcăreni, am organizat excursie la Orheiul Vechi.  Noi am angajat în câmpul muncii foarte mulți pedagogi, psihologi, profesori de dans, profesori de limba engleză, care sunt refugiați ucraineni”, a mai adăugat Diana Grosu.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc 95 de mii de refugiați ucraineni. Pentru cei care doar tranzitează țara noastră a fost amenajată o tabără provizorie în satul Pârlița din raionul Fălești. Autoritățile germane au investit în amenajarea acesteia peste 350 mii de euro.

,,În fiecare cort din cele 95 sunt amenajate paturi pliante, condiționere cu aer cald, plapume și perne. Pe teritoriul taberei sunt toalete, dușuri cât și bucătării de câmp. Aici, refugiații pot petrece 2,3 zile până când își perfectează actele, iar ulterior pleacă spre următoarea destinație”, a spus  Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News.

,,Sunt corturi speciale pentru odihnă, sunt corturi auxiliare care sunt folosite ca depozite, sunt corturi de joacă pentru copii, corturi pentru acordarea asistenței medicale.  UE rămâne a fi principalul partener al R. Moldova în domeniul sportului, asigurare, studiu pentru efectivul nostru și susținere”, a declarat Sergiu Cazac, locotenent colonel.

Suportul total al Uniunii Europene acordat Republicii Moldova în această perioadă dificilă se cifrează la 453 milioane €. Este vorba despre ajutor umanitar, suport pentru refugiați, securitate, dar și reziliența țării noastre.

SUPORTUL ACORDAT DE  Uniunea Europeană (UE)

Ajutor umanitar – 13 mln

Suport pentru refugiați– 15 mln

Managementul frontierelor de stat – 15 mln

Grant de asistență – 15 milioane €

Sprijin financiar pentru securitatea și eficiență energetică – 60 mln

Sprijin financiar pentru bugetul țării – 75 mln

Reziliența R. Moldova și implementarea reformelor– 50 mln

Securitate cibernetică și lupta împotriva dezinformării – 8 mln

Media Independentă – 5 mln

Modernizarea Forțelor Armate ale R. Moldova prin intermediul platformei ,,European Peace Facility” – 47 mln €

Asistență macrofinanciară – 150 mln € ( 1 August 2022 a fost efectuată prima tranșă– 50 milioane € dintre care 35 milioane € sunt împrumuturi pe termen lung, iar 15 milioane € sub formă de granturi).

Războiul nejustificat al Rusiei în Ucraina a forțat peste 4,3 milioane de oameni să fugă în țările vecine precum Republica Moldova, România, Polonia, Slovacia și Ungaria, majoritatea dintre aceștia fiind femei și copii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"