NordNews
Avem ce spune

VIDEO | UE ține la copiii din Sîngerei. Micuții din raion vor beneficia de control auditiv gratuit

Sute de copii din nordul Republicii Moldova vor beneficia încă din prima lună de viață de un control auditiv gratuit. Grație proiectului „Programul local de screening auditiv schimbă spre bine viața copiilor cu deficiențe de auz” finanțat de Uniunea Europeană, Spitalul Raional din Sîngerei va fi dotat cu două echipamente specializate pentru testarea auzului nou-născuților, dar și a copiilor cu vârstă de până la șapte ani. Costul proiectului se cifrează la 51 de mii de euro.


„Organizația implementează un proiect în valoare de peste 50 de mii de euro și va dezvolta serviciul de screening auditiv local pentru copii și tineri. De fapt, este un serviciu social inovativ care este implementat în al doilea raion din țara noastră. A fost pilotat anterior în Bălți”,  a declarat Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova.

„În mai multe raioane nu există acest serviciu. Suntem fericiți și bucuroși că anume noi suntem partenerii și locul unde se implementează acest proiect. 70 de copii din raionul Sîngerei au necesitatea de a fi tratați și cu implementarea acestui proiect vom putea să depistăm problemele de deficiență de auz”, a spus Tudor Tutunaru, vicepreședintele r. Sîngerei

În urma implementării proiectului, peste 1200 de copii din Sîngerei vor benificia de control auditiv gratuit, iar 20 de familii ale copiilor identificați cu deficiențe de auz vor fi consiliați pe tot parcursul reabilitării medicale.

„Rolul acestui serviciu este de a identifica și preveni deficiența de auz a tuturor copiilor din raionul Sîngerei, care, ulterior, vor primi asistență necesară. Ne-am propus ca să dotăm Spitalul Raional Sîngerei cu două echipamente specializate de realizarea screeningului auditiv pentru copii. Unul va fi în maternitate, iar altul va fi în cabinetul medicului ORL-ist din cadrul Spitalului Raional Sîngerei”,  a adăugat Angela Moiseeva, președinta AO Asociatia de Suport Familial de Recuperare Timpurie a Copiilor cu Deficienţe de Auz și Văz „AudiViz”.

Potrivit specialiștilor, screeningul auzului este primul și cel mai important instrument pentru a afla dacă copilul aude bine sau nu.

„Acest proiecte este foarte binevenit pentru că la noi în raion sunt foate mulți copii cu deficiență de auz. Numai în ultimii trei ani, am luat la evidență 25 de copii cu vârsta de până la 18 ani, dintre care 5 copii sunt cu implant cohlear, ceilalți sunt protezați auditiv”, a menționat Maria Malcoci, medic ORL, Spitalul Raional Sîngerei

Tot în cadrul proiectului, cinci medici și asistenți medicali din raionul Sîngerei vor fi instruiți în identificarea screeningului auditiv.

„E foarte important ca din primele zilele de viață să știm dacă copilul are sau nu probleme de auz, deoarece, în urma testării copilului și depistării deficienței de auz noi putem să acționăm. Acel copil este redirecționat mai departe la medicul surdolog care se ocupă cu testarea mai sofisticată a auzului. Dacă se pricezează că acest copil nu aude, el este supus tratamentului sau se amplasează un aparat auditiv, iar la nevoie merge la operație, la implant cohreal”, a spus Ana Curchi, medic neonatolog, Spitalul Raional Sîngerei.

Echipa de screening se va deplasa pe toată perioada de proiect la 12 centre de sănătate din comunele raionului pentru a efectua testările.

„Personal mă bucur foarte mult că acest proiect este implementat în localitatea noastră. Este o veste forte bună pentru mămicile în devenire, dar și bebelușii noi-născuți. Sănătatea unui bebeluș este foarte importantă, chiar din primele secunde ale vieții și aceste teste auditive ne asigură într-un fel că de la început este totul bine cu copilul”, a declarat Nicolina Ungureanu, tânără mămică.

„Programul local de screening auditiv schimbă viața spre bine a copiilor cu deficiențe de auz” este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Asociația Obștească Institum Virtutes Civilis.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"