NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ultima ședință în cazul omorului de la Elizaveta. Ce pedeapsă a primit carabinierul

La aproape un an de la crima din Elizaveta, astăzi a avut loc ultima ședință de judecată. Vitalie Tataru, carabinierul care, în noaptea de Sfântul Vasile, l-a împușcat mortal pe Semion Botnari, a fost condamnat la 17 ani de închisoare.

„Examinând în ședință publică, cauza penală de învinuire a lui Tataru Vitalie de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 145 alin. 2, lit. a, Cod Penal al Republicii Moldova, conducându-se de prevederile legale, Instanța de Judecată hotărăște: Tataru Vitalie se recunoaște vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.145, aln. 2, lit. a, Cod Penal. În baza acestei legi, se aplică pedeapsa cu închisoare pe un termen de 17 ani. În temeiul art. 72, alin. 4, Cod Penal, pedeapsa închisorii stabilită urmeasă să fie executată în penetenciar de tip închis.”

Procurorul a solicitat inițial o pedeapsă de 20 de ani, iar avocații învinuirii au pledat pentru detenție pe viață.

„Astăzi s-a finalizat cercetarea și dezbaterile judecătorești. Prin dezbateri, procurorul a solicitat o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, noi la rândul nostru, am cerut detenție pe viață. Apărarea, la rândul său, a solicitat recalificarea acțiunilor, un omor din imprudență”, a declarat Ion Cerga.

Partea apărării susține că în procesul de examninare a fost încălcat principiul prezumției de nevinovăție și nu este de acord cu articolul în baza căruia a fost judecat Vitalie Tataru.

„Așteptăm deliberarea, vom face cunoștință cu sentința, în cazul în care va fi pronunțată integral și motivată, ulterior vom decide. În cazul în care va fi emisă o hotărâre în conformitate cu articolul 145, desigur că vom ataca în instanța ierarhic superioară”, a spus Igor Dorfman.

Mama tânărului împușcat spune că pedeapsa pe care a primit-o condamnatul este prea blândă.

„Eu nu sunt de acord, nu sunt de acord, va vedea și el. O să apelăm mai departe. La noi în Moldova drepturile nu sunt respectate cum trebuie, nu-s pentru lumea care  muncește, dar pentru pușcariași”, a declarat Galina Botnari. 

Totodată, familia inculpatului este obligată să achite 15 mii de lei pentru efectuarea expertizelor judiciare, precum și 37 de mii de lei prejudiciu material, plus 400 de mii de lei prejudiciu moral familiei victimei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata