NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un agricultor din nordul țării a creat primul soi de nuci fără viruși

În Republica Moldova a fost creat primul soi de nuci fără viruși. Realizarea îi aparține lui Nicolae Kiktenco în vârstă de 74 de ani din satul Rediul de Sus, raionul Fălești, care deține o livadă de 300 de hectare cu peste 240 de specii de nuci. Acesta este unul dintre cei mai importanți exportatori de miez de nucă și de puieți din țară, supranumit „împăratul nucilor”.

Nucii l-au făcut pe Nicolae Kiktenco milionar, iar afacerea sa crește de la un an la altul. Agricultorul investește în tehnică agricolă modernă, dar și în crearea unor noi soiuri de nuci. Acum, antreprenorul va scoate în vânzare nuci fără viruși, o specie nouă creată în colaborare cu Institutul de Microbiologie și Virusologie din Chișinău.

Acum facem o lucrare destul de interesantă în colaborare laboratorul din cadrul Institutul Microbiologie și Virusologie, și noi vom fi primii în Moldova care vor primi certificat care ne va permite să producem material de plantație fără viruși, spune NICOLAE KIKTENCO, agricultor.

Nicolae Kiktenco spune că această specie de nuci va fi mai rezistentă la secetă și la diferite tipuri de viruși. Puieții au trezit deja curiozitatea partenerilor din Ucraina, România, Rusia, Azerbadjan, dar și Letonia.

Noi am lucrat la acest proiect din 2016, este o tehnologie destul de dificilă, care costa mai mult de 250 mii de lei, și multe bătăi de cap, dar noi am reușit să ieșim la alt nivel, ca pe viitor, oamenii să nu fie afectați de viruși.

Seceta din acest an, a dat mari bătăi de cap agricultorului, fapt ce l-a determinat să-și construiască propriul sistem de irigare.

Acum am creat o viarantă mai simplă, este o țeavă pentru drenaj, de calitatea superioară, și are mai multe găuri, pă iată noi săpam șansuri. În această tranșee punem 20 cm de prundiș, punem o țeavă, apoi iar prundiș, acoperim cu peliculă și închidem. 

Nicolae Kiktenko este ajutat de 50 de muncitori. În timp ce unii îngrijesc și strâng roada, alții materializează ideile inginerești ale antreprenorului.

Suntem o înterpindere care colaborăm cu domul Kiktenko, ca să-i confecționăm la comandă, mai bine zis să materializăm în metal ideile domnului Nicolae.

Lucrăm aici de mult timp, nu vrem să ne depărțim de copii, de casă, muncim pe loc.

Nicolae Kiktenko a fost distins cu diverse premii naţionale şi internaţionale în domeniul culturilor nucifere. Acesta organizează seminare pentru doritorii de a învăța secretele unei afaceri de succes în domeniu.

1 Comentariu
  1. Voorel spune

    DECE NU LASA UN NUMAR DE MOBIL CEL CU NUCII?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"