NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un arendaș din Băhrinești, Florești a arat drumurile și pășunile satului

A arat drumurile, pășunile și a băgat spaima într-un sat întreg. De asta se plâng mai mulți locuitori din Băhrinești, raionul Florești. Oamenii susțin că arendașul cotelor din sat, Gheorghe Pînzaru, își face propriile legi și că ar fi deposedat primăria și oamenii de mai bine de peste 50 de hectare de pământ.


Oamenii spun că le-a ajuns cuțitul la os. Gheorghe Pînzaru, care conform actelor are în gestiunea sa 1625 de hectare de pâmânt, ar fura în fiecare an din drumurile și imașurile din sat. De exemplu, acest drum avea aproape 13 metri în lățime. Acum, acesta măsoară doar cinci metri.

Cinci metri și jumătate. Doisprezece, treisprezece metri, iată, distanța aceasta trebuie să fie drum, a declarat Aurica Volintir, inginer cadastral.

Arendașul a dat sarcină muncitorilor săi să strângă pietrișul în saci, pentru ca lumea să nu vadă ce se întâmplă, dar noi știm care este situația. Vedeți și dumneavoatră, aici nu sunt 12,5 m de drum, a spus Sergiu Moscaliuc, locuitor din satul Băhrinești.

Oamenii spun că le este frică de arendaș, care manifestă un comportament grosolan și agresiv față de ei.

—Lumea se teme.
—De cine?
—De el.

Domnuilor Dodon, Chicu, doamna Greceanîi, ministrul agriculturii, vă rog să veniți să vedeți ce se face la Bahrinești.  A arat imașurile, drumurile, nu ca să aducă banii în primărie, să ajute satul. Ei și-au umplut sacii cu bani, dar noi rămânem cu nimic. Noi rugăm să ne trimită un specialist de la Cadastru, să măsoare, un jurist ne trebuie, pentru a verifica toate actele, a spus Gheorghe Roșca din Băhrinești.

Arendașul ar fi transformat zeci de hectare de imaș în teren arabil și a astupat , punând pământ deasupra, cel puțin patru fântâni.

De aici, de la fântână, conform Cadastrului, sunt 23 de metri de pășune care a fost transformat în lan. El sapă deja piatra fântânii, pentru a o lichida. La noi pe deal au fost lichidate patru fântâni, au fost arate. Lumea nu mai are de unde lua o cană cu apă.

Omul se oprește, el nu are de unde lua o cană cu apă. Fântânile au fost astupate, sărea apa la suprafață, fântâni bune, s-au plâns oamenii din sat.

Din cauza că au rămas practic, fără imaș, oamenii și-au vândut vacile din gospodării, pentru că nu mai aveau unde să le pască.

În sat erau 300 de vaci. Acum, nu avem nici 20 de vaci.

E greu, nu este imaș. Dacă o vacă se duce la el în lan, ești amendat și treci cu cota aparte. Sau nu-ți dă plata pentru arenda cotei, au adăugat sătenii.

Primarul satului Băhrinești spune că vrea să facă dreptate oamenilor și este gata să efectueze alte măsurători împreună cu arendașul și serviciile abilitate.

Au fost oamenii pe deal, au măsurat imașul, care nu corespunde cu harta geoportalului. Eu le zic să apelăm la organele competente care fac măsurătorile, ei însă nu doresc. Este o luptă doar prin vorbă, a declarat Victor Covalenco, primarul satului Băhrinești.

Gheorghe Pînzaru nu a venit să vorbească cu oamenii, deși a fost anunțat despre adunarea din curtea primăriei. Contactat telefonic, arendașul a negat acuzațiile invocate de săteni.

Noi avem în gestiune 1625 de hectare de pământ arendate. Atâtea sunt. Măsurați pământul. Ce este mai mult, eu răspund conform legii. Sunt 1625 de hectare, ei pot să spună multe, a declarat la telefon, Gheorghe Pînzaru, arendaș.

În satul Băhrinești, raionul Florești sunt peste 800 de cotași.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"