NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un bărbat din raionul Glodeni confecționează măști pentru Carnavalul de la Veneția

La Carnavalul de la Veneția se poartă măști made in Moldova. Diferite prin formă, culoare, semnificație și extravaganță, acestea parcă te ademenesc în lumea fascinantă din Piața San Marco, unde, în perioada 8-25 februarie, sunt așteptați peste 3 milioane de vizitatori. Sub protecția anonimatului, oamenii își scot la suprafață cele mai tainice dorințe.


Pare greu de crezut, dar măștile Moretta, Bauta, Medico della Peste, Larva sau Volto sunt create în satul Dușmani, din raionul Glodeni.
Victor Vădăvoi confecționează măști deja de cinci ani. A muncit în Italia zece ani, după care, dibăcia mâinilor i-a adus succes. A primit o ofertă din partea unui producător italian de a crea măști din hârtie. Materia primă o aduce din Italia, la preț de peste un euro per kilogram.

Masca asta a fost prima. E greu de efectuat, aici e mai gros, aici e mai subțire. A fost greu să o aduc la condiție. Uneori trimit măști în Italia în fiecare săptămână. Altă comandă vom primi abia în luna martie, ne-a povestit Victor Vădăvoi.

Meșterul poate realiza până la 100 de măști pe zi, în funcție de dimensiunea acestora.

Aceasta este celebra mască cu cioc lung, numită Medico della Peste, Ea a fost creată de către doctorul francez Charles de Lorme, în secolul 16. Medicul o folosea pentru a se proteja de ciumă atunci când trata pacienții.

A încercat să cucerească și piața din Moldova, dar… a rămas dezamăgit.

Aici, pe piață am încercat, dar nu se uită lumea la ele. Am fost la Bălți, la Fălești, oamenii nu trag atenția. Mă întreabă de unde am adus măștile acestea. Le-am spus că eu le fac acasă, dar nu m-au crezut, a spus meșterul.

Bărbatul vrea să deschidă un muzeu al măștilor, pentru a atrage mai mulți turiști în regiune.

În continuare, vreau să fac în camera aceasta un muzeu. Când vor veni turiștii pe la zimbri, pe la Suta de Movile să intre și pe la noi, să vadă măștile, a adăugat bărbatul.

Soția îi este partener nu doar în viață, dar și în afacere. Femeia a renunțat la postul ei de muncă pentru a se dedica în totalitate familiei și noii îndeletniciri a soțului.

La început mi-a părut o glumă. Dar când ne-am apucat de muncă și am văzut că treaba e serioasă, am zis că trebuie să încercăm. Mă uit că se primesc foarte frumoase și câteodată, nu-mi vine să cred că sunt create de noi, a spus Natalia Vădăvoi, soția meșterului.

Autoritățile locale intenționează să includă atelierul lui Victor Vădăvoi în traseul turistic Glodeni-Cobani.

E foarte bine că pe teritoriul primăriei este un astfel de atelier de măști pe care le vinde peste hotare. Face un ban și crează locuri de muncă, e foarte bine, a declarat Petru Rusu, primarul satului Dușmani.

O mască creată de Victor Vădăvoi costă până la 5 euro, în funcție de dimensiuni și complexitate.
Carnavalul de la Veneția, a fost organizat pentru prima dată în anul 1268.  El celebrează senzualitatea, aventura neasumată, dar consumată, iubirea ascunsă, tăinuită sub protecţia anonimatului.
 
 

2 Comentarii
  1. […] „Uneori trimit măști în Italia în fiecare săptămână”, a menționat acesta pentru nordnews.md, citat de Moldpres. […]

  2. […] din hârtie. Materia primă o aduce din Italia, la preț de peste un euro per kilogram, scrie http://www.nordnews.md.Uneori trimite măști în Italia în fiecare săptămână. Meșterul poate realiza până la 100 […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata