NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un bărbat din raionul Rîșcani a murit în urma unei operații de apendicită. Medicii sunt acuzați de malpraxis

Un bărbat de 48 de ani din raionul Rîșcani a murit în urma unei operații de apendicită. De vină ar fi chiar medicii care au provocat o infecție în timpul intervenției chirurgicale. Operația a durat peste trei ore. Din cauza că chirurgul nu se isprăvea, a intervenit șeful secției. Pentru pacient a fost însă prea târziu. Peste câteva zile, rudele au fost anunțate că bărbatul a făcut stop cardiac.


„Un organ a fost scăpat prea aproape de plămâni. Chirurgul s-a chinuit vreo oră și jumătate. A văzut că nu-i reușește și la chemat pe domnul Prisăcaru. În 25 de minute el a înlăturat apendicul”, a povestit Dumitru Șalari, fiul victimei.

Rudele acuză medicii de malpraxis. Victima a fost externată acasă, fără careva consultații medicale.

„Pe data de 26 a fost externat fără niciun extras, fără o analiză generală, absolut nimic. Nu au făcut dezinfectarea corectă a corpului pentru că dumnealui era într-o stare critică. Îl pierdeam”, a menționat Nina Zară, nora victimei.

Bărbatul a fost internat sâmbătă. Deja marți a fost externat. Miercuri a fost adus de fiu la spital după ce starea sa de sănătate s-a înrăutățit grav. Medicii din Bălți au intervenit pentru a salva viața bărbatului, dar prea târziu.

„Medicii au spus să ne pregătim pentru moartea lui. La ora 23.30, tatăl mei a aflat că inima s-a oprit și persoana a decedat.”

„În extrasele lui tata, semnătura nu seamănă deloc cu al lui. Nu coincide cu cea din buletin.”

Medicul care a efectuat operația susține că a fost o intervenție chirurgicală complicată.

„Tare greu am deschis abdomenul Acolo era un proces aderențial pronunțat. Noi am lucrat în adâncime, dar nu am găsit intestinul cu apendicită. Am căutat o oră. Împreună cu șeful secției am găsit intestinul care era localizat sub ficat, cu mare dificultăți tehnice”, a declarat Dumitru Motilică, medic chirurg.

Mai mult, chirurgul susține că pacientul a insistat să fie externat.

„I-am spus că trebuie să-i dau foaie cu privire la operație, cum a parcurs intervenția, dar el mi-a spus că nu are nevoie de această foaie”, a adăugat medicul.

Șeful Secției Chirurgie Generală care a intervenit pentru a opera bărbatul, admite că intervenția a avut loc cu abateri.

„Apendicitele este cea mai simplă și cea mai complicată intervenție chirurgicală. Ca regulă, documentația trebuie să fie la nivel, dar am constatat gafe multe. Bolnavul era în stare gravă, în șoc toxico-septic, cu insuficiență renală. Îmi fac concluzia că infecția a fost introdusă operator, o infecție majoră”, a declarat Ion Prisăcaru, Șeful Secției Chirurgie Generală de la Spitalul Raional Rîșcani.

Cazul a fost înregistrat de procurori, dar și poliție, care urmează să facă lumină în acest caz.

Dumitru Motilică ar figura deja într-un dosar unde este învinuit de malpraxis. Medicul susține că nu este vinovat și a contestat decizia instanței.

 

 

 

 

 

1 Comentariu
  1. […] „Un organ a fost scăpat prea aproape de plămâni. Chirurgul s-a chinuit vreo oră și jumătate. A văzut că nu-i reușește și la chemat pe domnul Prisăcaru. În 25 de minute el a înlăturat apendicul”, a povestit Dumitru Șalari, fiul victimei, pentru nordnews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"