NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un bărbat din Sîngerei și-a amenajat o grădină botanică chiar în curtea casei

Smochine, Alune, pomușoare Goji, Ziziphus și multe alte fructe exotice se găsesc în gospodăria  lui Veaceslav Guzun din orașul Sîngerei. Tânărul și-a amenajat în curtea casei părintești o grădină botanică care numără peste 40 de specii rare de plante, aduse din diferite colțuri ale lumii.

Veaceslav Guzun a vizitat mai multe țări precum Cipru, Germania sau Belgia. De fiecare dată când se întorcea acasă, atât el cât și fratele mai mare, aduceau câte un butaș de plantă. Acum, trei ani acesta s-a pricopsit cu un lăstar de smochin, adus tocmai din Italia. Planta, cu greu s-a acomodat la condițiile climaterice din țara noastră.

Frunza este mai zgrunțuroasă și este rezistentă la secetă. Ea crește unde este cald. Ea a crescut, doi ani a înghețat. Nu a murit, dar primăvara suferea. Și în acest an a mers mai bine, a făcut și fructe. Anul trecut nu avea fructe”, a spus Veaceslav Guzun.

Fructele de smochin sunt perfecte pentru cei care au grijă de siluetă.

Smochinul se potrivește celor care sunt la dietă. Pentru persoanele care suferă de diferite boli cronice și au restricții în alimente”, a precizat bărbatul.

În grădina bărbatului am găsit și Ziziphus, cunoscut cu denumirea – curmal chinezesc. Acesta este un arbust originar din Europa de Sud Este și poate ajunge la o înălțime de opt metri. Fructele de ziziphus au un gust dulce intens și se consumă în stare proaspătă și uscată.

Este bogată în zaharuri, e un fruct foarte caloric. Dacă are multe fructe noi le depozităm pentru iarnă. Le punem într-o cutie una, două. Facem dulcețuri, le uscăm, încercăm mai multe”, a adăugat Veaceslav Guzun.

Tot aici am descoperit și pomușoarele Goji, numite și fructele tinereții.

Fructele sunt roșii, la gust e ca un amestec între capșună și măr. Are un gust specific”, a specificat bărbatul.

Pe piața moldovenească, un kilogram de pomușoare goji în stare proaspătă costă aproape 300 de lei, smochinele-100 de lei, iar un kilogram de ziziphus – peste 50 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"