NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un bun constructor de oameni: Valeriu Cerneleanu- unicul profesor de clasele primare din raionul Glodeni

Meseria pe care o practică timp de 22 de ani l-a făcut un mare iubitor de copii și un om respectat în tot satul. Este vorba de Valeriu Cerneleanu din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, care e unicul învățător (bărbat) de clasele primare din raion și printre puținii în toată R. Moldova.

În fiecare dimineață, vine la serviciu cu plăcere. Nici nu se poate altfel, când știi că te așteaptă atâția copii frumoși, dornici de carte…
După ce-și salută radios colegii, ia catalogul și se îndreaptă spre cabinetul său, care i-a devenit o a doua casă.
Încă de mic se visa profesor. Când era întrebat ce vrea să devină, când va crește mare, răspundea ferm: „învățător”.
„Aș vrea să spun că n-a fost doar un vis, a fost mai degrabă un îndemn, o chemare a inimii și a sufletului.
În 1997 a absolvit Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți și de atunci activează la gimnaziul din satul de baștină. Colegii au doar cuvinte de laudă, fiindcă, spun ei, Valeriu Cerneleanu e un om cu suflet mare, modest, săritor la nevoie și devotat meseriei.
„Atunci când avem nevoie de un sfat, tot timpul ni-l oferă, are o răbdare nemaipomenită și ne ajută în orice situație. Ne bucurăm că avem acest sprijin enorm, o mână de bărbat înseamnă mai  mult decât zece femei”, spune doamna Angela Guznac, profesoară de clasele primare.
Iar un om bun, e bun la toate, pentru că le face cu dragoste și dăruire.
„Este un erou adevărat, a participat la Războiul de pe Nistru în anul 1992, de aceea, ne mândrim cu o astfel de personalitate în colectiv…
A finalizat deja cinci-șase promoții de elevi de clasele primare, mă bucur că în raion este unicul bărbat care predă claselor primare și este la noi.”, a afirmat directorul  Gimnaziului din satul Fundurii Vechi, Valeriu Pogurschi.
Munca de profesor presupune multe sacrificii, dar și multă satisfacție, mai ales, dacă omul simte că s-a născut anume pentru asta.
„Cea mai mare satisfacție în calitate de învățător este faptul că îmi văd elevii mei realizați în faptele proprii și în profesiile pe care le profesează”, spune învățătorul.
Rețeta unui profesor de succes pare simplă de tot, cel puțin, la prima vedere.
„  De perseverență, insistență, tact pedagogic, cred că ar trebui să dea dovadă fiecare profesor, și, nu în ultimul rând, de efort și încredere în forțele proprii”, ne-a spus profesorul.
Un profesor de la țară are multe griji în afară de cele didactice și te întrebi: cum de oare le ajunge timp pentru toate… ?
„O zi din viața mea începe cu treburile casei, fiindcă noi venim din mediul rural și fiecare dintre noi avem câte o gospodărie țărănească, deci, grijile casei, după care urmează pregătirea pentru școală, pentru lucru. Instruim elevii, după care avem timp de câteva ore, care le acordăm pregătirii pentru zilele următoare: selectăm noi informații, explorăm internetul, respectiv, pregătim materialele pentru o nouă zi de muncă”, zice profesorul.
Și dacă ar avea șansa să o ia de la capăt, spune ferm, ca în copilărie, că… tot profesor ar vrea să fie.
„Întotdeauna aș reveni la același gând, într-adevăr, această meserie fiind aproape sufletului meu, respectiv, mă strădui să plantez în sufletul fiecărui copil dragostea față de țară, valori, tradiții și obiceiuri naționale și patriotism”.
Potrivit informației oferite pentru nordnews.md de angajații Biroului Național de Statistică, actualmente, în Republica Moldova activează 140 de învățători (bărbați) de clasele primare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"