NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un deputat din Parlament e supărat pe-un…monument

Înălțarea unui monument dedicat eroilor căzuți în Al Doilea Război Mondial, în orașul Fălești a stârnit nemulțumirea unui deputat socialist. Este vorba de Oleg Savva, care a criticat dur instalarea acestuia în imediata vecinătate a Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin”. Alesul poporului a scris pe pagina sa de facebook că edificarea monumentului este ilegală, iar de acest lucru se fac vinovați consilierii din partea PP „Partidul Nostru”.


Într-o postare pe Facebook, socialistul Oleg Savva scrie:

„могу заявить, что стройка незаконна и преступна… виновных будем привлекать к ответственности!!! Майя Санду еще не вступила в должность, а граждане сопредельного государства, уже хозяйничают на нашей земле… плевав на наши законы! Речь идет и подлоге документов… Подробности очень интересны..особо когда там стоят подписи членов „Нашей Партии”.

Pe de altă parte, autoritățile, dar și reprezentanții „Partidului Nostru” spun că din start au fost împotriva înălțării monumentului și s-au abținut de la vot. Iar cei care au votat pentru sunt tocmai consilierii socialiști, alături de cei de la Partidul Democrat și PP „ȘOR”.

Consilierii din partea „Partidului Nostru” n-au votat acest proiect pentru că noi din start am știut că ceva nu este clar și bine la acel proiect. Pe teritoriul liceului se construiește un fel de cimitir. Eu socot ca acest lucru nu este normal, a declarat Boris Dedov, consilier raional Fălești.

Domnul Savva și PSRM-ul au așa o tradiție de a învinui pe toți, fără a prezenta dovezi. Eu îi sugerez domnului Savva, în cazul în care are dovezi unde stă semnătura membrilor „Partidului Nostru” sau consilierilor să le prezinte public. Sunt puțin indignat de arhitectura acestui monument, pentru că socot că nu este estetic și corect ca pe teritoriul unui liceu să se amplaseze câteve schițe de cruci, transformând terenul înconjurător practic într-un cimitir, a adăugat Alexandr Severin, primarul orașului Fălești.

La rândul său, președintele raionului Fălești, fost membru al Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), care deține și pașaport român,  declară că el și colegii săi au fost duși în eroare și, de fapt, ei sunt contra acestui monument.

Inițial, s-a spus clar că prima dată se votează pentru a încheia un memorandum cu AO „Monumentum”, iar în urma încheierii memorandumului se vor studia toate momentele care urmează a fi efectuate și numai după aceea va fi o altă decizie unde se va hotărî dacă se instalează cimitir, pentru că trebuie să înțelegem că acela este cimitir, nu monument. Noi nu putem să ne permitem să facem cimitir oriunde am dori noi, a spus Sergiu Fîntînă.

Președintele asociației care se ocupă de instalarea monumentului spune că are toate actele în regulă, iar în temeiul legii monumentelor de for public, dar și a legii privind Memoria Militară care se aplică în speță în defavoarea legii monumentelor de for public – este obligatorie decizia consiliului raional, decizie pe care Asociția o deține și care a trecut testul de legalitate în fața Guvernului prin Cancelarai de Stat.

Ulterior, la data de 27 septembrie, eu personal i-am transmis lui Sergiu Fîntînă proiectul de execuție a monumentului pe care dumnealui l-a examinat și și-a exprimat acordul în privința acestui proiect și m-a rugat telefonic să lăsăm aceasta chestiune de instalare pe luna octombrie. În octombrie iarăși am revenit la Sergiu Fîntînă care mi-a spus că e campanie electorală și e foarte ocupat și să lăsăm după alegeri. După al doilea tur al alegerilor prezidențiale noi am instalat monumental cum am convenit cu conducerea de vârf al raionului Fălești, a declarat Iulian Rusanovschi.

Potrivit lui Iulian Rusanovschi, monumentul dedicat eroilor căzuți în Al Doilea Război Mondial și Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” sunt aplasate pe un vechi cimitir militar, inaugurat la 30 mai 1943 care avea în componența sa 220 de morminte de militari care au căzut împotriva armatei sovietice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"