NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un eveniment soldat cu scandal în incinta Primăriei Bălți

Un grup de persoane cu dizabilități, prezente la primul eveniment din cadrul proiectului „Comunități incluzive prin dialog și participare” au întâmpinat dificultăți chiar de cum au pășit pragul primăriei, deoarece scările instituției nu dispun de rampe special amenajate pentru persoanele în scaun cu rotile, iar ușa s-a dovedit a fi prea îngustă.

Însă problemele nu s-au terminat aici.
 Eu am venit din Fălești aici, m-au rugat: Vino urgent! pentru ce? Ca să stăm ca albinile? 
 Spre exemplu, Andrei care e în scaun cu rotile..cât efort a făcut ca să își găsească un loc aici. 
Responsabilii din cadrul primăriei care s-au ocupat de organizare și-au cerut de la bun început scuze pentru incomoditățile create.
Eu vreau din start să punem punct discuțiilor și învinuirilor legate de organizarea acestui eveniment.  inițial s-a discutat despre un oarecare număr de persoane pentru care să fie organizat acest eveniment, evident un număr mai mic dar ne bucură faptul că sunt prezenți mai mulți, a spus VERONICA MUNTEANU, șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei.
Suntem pentru a susține persoanele cu dizabilități, să facem un grup active, ei trebuie să vorbească despre problemele lor. Vom aborda teme ce țin de accesibilitate și ne dorim ca aceste persoane să-și cunoască drepturile, cum se scrie o petiție, o cerere de acces la informație, a menșionat DIANA GROSU, președintele Asociației pentru drepturile Omului LEX XXI
Oamenii prezenți și-au exprimat nemulțumirile legate de accesul prin oraș. Unele magazine, dar și instituții publice, cum ar fi Judecătoria, Spitalul și Primăria nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.
Spre exemplu chiar în fața primăriei nu sunt rampe, chiar și magazinul BOMBA. Vă spune în față: Marș d’ aici. Eu am 8 ani, acuș 9 ani de când trăiesc în mun. Bălți și tot aud de Asociația invalizilor, eu cunosc unde se află, în ce stare este la conducere și mie îmi este interesant una.. de ce de atâția ani nici o manifestație nu s-a organizat în orașul Bălți?! 

După cum am înțeles, în Asociația invalizilor, persoanele cu dizabilități văd un cărucior cu rotile o dată în șase ani, sau când..așa undeva,da? 
Pe lângă aceasta, persoanele cu dizabilități spun că sunt marginalizate în transportul public.
  Am fost martor de cîteva ori când pe un băiat în scaun cu rotile nu îI lăsau să urce în trolebus și au început să strige la el. Eu am mers la șofer și i-am spus că asta nu este corect. 
 Noi achitam serviciile comunale regulat dar uneori se deconectează ascensorul și nu pot să cobor de la etajul doi așa că trebuuie să mergem să ne rugăm să îl conecteze.
 Eu nu pot merge acum din cauza medicilor. Ce ar trebui să fac ca să îmi conecteze acel ascensor?!
Victor Curca, reprezentatul Asociației Obștești „Caroma Nord”, a menționat că la moment dezvoltă proiectul Acces în raionul Fălești. Proiectul presupune crearea primei întreprinderi sociale care să ofere locuri de muncă pentru șase persoane cu dizabilități.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata