NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un jurnalist Sputnik Moldova rupe tăcerea despre propaganda Rusiei

Agenție de presă Sputnik Moldova ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio. Mai mult, există cazuri când șefii instituției interzic jurnaliștilor să publice unele materiale și emisiuni, de cele mai multe ori fără să li se explice refuzul. O astfel de experiență „jurnalistică” a avut recent la Sputnik Moldova și ziaristul Valeriu Reniță, scrie Deschide.md. 

Acesta a declarat ieri în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVC21 că, pe parcursul a 5-6 luni cât a activat la Sputnik Moldova, i-a fost interzisă publicarea a aproximativ 6 materiale analitice și difuzarea mai multor emisiuni radio. Anume acest motiv a stat la baza plecării sale, susține Reniță.

La Sputnik moderam emisiunea Expertiza și scriam articole pentru site, dar am scris doar două-trei luni, pentru că ei au început să-mi retragă textele și să refuze să difuzeze unele emisiuni înregistrate. Au fost câteva astfel de cazuri, iar asta înseamnă umilință pe plan profesional. Mai mult decât atât, nici nu mi se explica în ce criterii nu s-au încadrat. Eu ca prostul întrebam de fiece dată, însă clar că nu mi se răspundea, a declarat Reniță.

Însuși moderatorul emisiunii de la TVC21 la care a participat jurnalistul s-ar afla în lista neagră a Sputnik Moldova.

Atunci când am luat un comentariu de la tine, ei nici n-au ascultat ce-ai vorbit și mi-au zis că nu pot difuza, pentru că ești în lista neagră, iar eu nu știam, a specificat acesta.

Reniță a relatat că un caz foarte elocvent a avut loc recent când, în cadrul unei emisiuni, a cerut opinia mai multor experți cu privire la creditul rusesc de 200 de milioane de dolari. Printre interlocutorii săi a fost și un jurnalist specializat în domeniul economic, care a declarat că unele prevederi ale contractului necesită a fi revizuite. Anume din cauza acestei opinii, emisiunea a fost interzisă difuzării, afirmă Reniță.

Cineva asculta emisiunea mea și acest dușman ascuns al lor a fost depistat. Ulterior mi-au spus că din cauza acelor declarații nu putem publica emisiunea. Este adevărat că atunci am primit o explicație, dar am întrebat ce atât de grav a spus jurnalistul. El a declarat că punctul 7.2 trebuie revăzut de specialiști, și-a amintit Reniță.

Precizăm că, între 1991-1993, Valeriu Reniță a fost radioreporter pentru Republica Moldova la Radio „Svoboda” (Liberty) și BBC, iar în anul 1992, în timpul conflictului de pe Nistru, a fost reporter de război pentru Radio Svoboda. Între 2004-2009 a fost director general al Agentiei Informaționale de Stat «Moldpres».
Agenția Sputnik și-a început activitatea în noiembrie 2014 fiind înregistrată de Agenția Internațională de presă „Rossia Segodnea” (Russia Today), de la Moscova, care a fost fondată în 2013 prin decretul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Filiala agenției ruse în Republica Moldova și-a început activitatea în anul 2015. Agenția este finanțată din bugetul Federației Ruse cu circa 100 de milioane de euro anual.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"