VIDEO | Un medic de la Spitalului Clinic Bălți, intimidat de colegii săi. Ce spune administrația instituției medicale

A fost intimidat și amenințat, după ce s-a plâns de monopolizare în sălile de operație. E cazul unui tânăr specialist de la Spitalul Clinic Bălți, care, de aproape un an, muncește ca medic de urgență, deși conform diplomei este chirurg.

„Mi-a spus că: tu ești medic de urgență și noi la moment așa funcție ca chirurg nu avem jos, în Unități Primire Urgente și trebuie să te conformezi statutului secției. Eu am spus că am finisat studiile și am diplomă de chirurg și ca tânăr specialist Nu mă pot perfecționa în domeniu și nici în grad să avansez,” a spus tânărul.

Tânărul susține că administrația spitalului nu-i permite să crească în plan profesional.

„De câte ori am fost la directorul instituțiii mi se spunea la direct și nicodată nu o să uit aceste vorbe: atâta cât voi fi eu directorului instituției, tu, nu te vei dezvolta în acest spital! Mai mult, mi s-a spus, când am fost transferat la UPU, fără un motiv fondat: te punem acolo unde îți zicem noi și vei pleca din spital atunci când îți zicem noi!” a adăugat victima.

Cazul a ajuns în vizorul activiștilor civici. Ei au organizat un flashmob în fața instituției, pentru a sensibiliza opinia publică referitor la fărădelegile din sistem.

„Un medic tânar este marginalizat, penalizat sancționat după ce a vorbit despre problemele din sistem. Este suspendat din funcție, este cercetat, îi este aplicat sancțiuni, mustrare aspră. Oamenii integri, care nu se comportă după regulile sistemului, nu sunt susținuți, sunt marginalizati, le caută probleme, ” a declarat Diana Grosu, președintele Asociației „LEX XXI”.

„ Eu m-am convins că corupția aici e la un nivel foarte înalt, aici fără ca să nu dai mită, nu ai nici tratament, nu ai nici salon, poți să stai și pe coridor și dacă nu ai plătit, nu ai fost tratat.” 

„Recent, s-a întâmplat cu mama mea în vârstă de 92 de ani. Am chemat ambulanța căci ea avea febră și trebuia dusă urgent la spital, dar ea categoric, a refuzar, deoarece, acolo trebuie să aștepți foarte mult timp. Două-trei ore trebuie să stai la secția de primire urgență. Nu înțeleg care este atitudinea medicilor din Bălți,” susțin activiștii civici.

Administrația Spitalului Clinic Bălți neagă acuzațiile și afirmă că tânărul specialist a fost sancționat disciplinar de mai multe ori.

„Am un șir de plângeri de la pacienți, sunt pacienți care au sunat la linia verde a Ministerului Sănătății, cu plângeri că așteaptă două ore, a fost repartizat pacientul respectiv cu o problemă chirurgicală pentru ca doctorul să-l ajute, el a așteptat două ore și a plecta cu dureri acasă, este pacient când din zona roșie, cu dureri acute, a plecat acasă, el nici nu a interpretat rezultatele la analize,” a menționat Ala Condrea, vicedirectorul SC Bălți.

Șeful Spitalului Clinic Municipal Bălți, Serghei Rotari, a declarat că tânărul medic nu dispune încă de toate abilitățile necesare pentru a efectua intervenții chirurgicale.

„În chirurgie sunt unele reguli, care trebuiesc respectate. Persoana în cauză, dorește să opereze, să mă duc că vreau să operez, acestea sunt abilități pe care trebuie formate cu anii. Nu se poate ca să fii venit tu o persoană nouă și să fii numit în chirurgie,” a adăugat Serghei Rotari, directorul SC Bălți.

În acest an, în Spitalul Clinic Bălți au fost internați peste 33 de mii de bolnavi, dintre care 11 mii au avut nevoie de intervenții chirurgicale. În ultimii trei ani, instituția medicală a angajat doar 11 tineri specialiști.

 

leave a reply