NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un medic din Bălți acuză că este persecutat la serviciu. Administrația SCB: Aici trebuia să fie pedeapsă penală

Un medic urgentist din cadrul Spitalului Clinic Bălți se plânge că este persecutat de către administrația instituției medicale. Se întâmplă după ce acesta a permis unor pacienți testați la Covid-19 să plece acasă înainte de a-și afla rezultatele probelor de laborator. Igor Calistru susține că administrația se răzbună pe el pentru mai multe dezvăluiri publice pe care le-a făcut cu privire la remunerarea incorectă a personalului medical.

 

Totul a început acum două luni, când doi soți au fost testați la COVID-19. Au plecat acasă fără a-și afla rezultatele, care ulterior sau dovedit a fi pozitive. Pentru că i-a lăsat să plece, Igor Calistru s-a ales cu două anchete de serviciu.

Aceste persoane au refuzat categoric spitalizarea, fiind cu o mașină proprie au plecat acasă. Ne-au sunat a doua zi, s-a solicitat medicul de familie, au fost puși în carantină, pacienții au primit tratament la domiciliu, toți trei pacienți care figurează în demersuri se simt bine. Suntem presați și nu ne dau voie să vorbim, doar când ne permit ei”, a pus medicul.

Igor Calistru crede că toate acțiunile administrației sunt o reacție răutăcioasă la solicitarea sa de a fi remunerat dublu pentru faptul că, zilnic intră în contact cu bolnavii de coronavirus.

Ei spuneau că suntem o secție care nu intră în contact cu COVID-19, dar noi am avut foarte mulți pacienți care ulterior au fost confirmați. Am ridicat întrebarea în privința salariului de o sută de procente. Ne-am adresat la administrație, ea nu a fost binevoitoare cu noi și nu a vrut să reacționeze. După aceasta, întrebarea s-a hotărât parțial, pe luna mai s-a achitat, iar pe aprilie nu”, a precizat medicul infecționist, Igor Calistru.

Unul dintre pacienți care figurează în ancheta de serviciu a medicului, susține că a refuzat personal spitalizarea.

Nu era confirmat Covidul. Dacă ai bronșită, ce te duce cu ambulanța acasă? Ce ambulanța e taxi care să te ducă cu treaba și fără treabă?  Acolo condiții nu sunt, în primul rând era frig, cum am putut noi să râmânem în spital dacă nu era confirmat Covidul?”, a spus pacientul.

Un alt medic urgentist a declarat că doctorii nu sunt în drept să-și oblige pacienții să rămână în spital.

Atunci, când au fost pacienții lui, li-au fost colectate probele la Covid, dar ei au refuzat spitalizarea. Deci, nu suntem în secolul XVIII- lea să pui cu forța pacienții în spital. Care a fost motivul că colegului i-a fost scris demers pe acești pacienți, aceasta pune multe semne de întrebare”, a adăugat un al medic.

Și activiștii civici sunt de partea medicului urgentist.

Este strigător la cer ce se întâmplă la noi în Spitalul Clinic Bălți. Oamenii pentru a pune o întrebare, a scrie o cerere, este imediat marginalizat, se ridică toate fișele lor și se caută totul minuțios. Dacă este intenția de a sancționa, se găsesc fleacuri”, a precizat președinta Asociației „LEX XXI”, Diana Grosu.

Administrația spitalului spune că incompetența medicului a costat sistemul medical aproape zece mii de lei, iar pacienții nu au semnat actul prin care refuză spitalizarea.

Pacienții nu vin la spital să dea proba și să plece acasă. A arătat că nu cunoaște legea domnul doctor, nu cunoaște ordinul și a făcut ce a făcut. Pacientul suspect la COVID se izolează acolo unde s-a adresat. Nu este un caz unic. Aici trebuia să fie pedeapsă penală”, a menționat vicedirectorul SC Bălți, Ala Condrea.

Ala Condrea a menționat că Igor Calistru se află pe lista angajaților care sunt remunerați dublu în perioada pandemiei.

Este actul normativ care reglementează foarte strict, pe familii, angajații sistemului medical care conform ordinului beneficiază de adaos de 100 de procente.Dacă ordinul nu prevede, el nu va primi acele 100 de procente”, a precizat administrația Spitalului de Bălți.

În prezent, 337 de angajați medical din cadrul Spitalului Clinic Bălți sunt remunerați cu 100 de procente adaos la salariu.
În instituția medicală sunt tratați de COVID-19  82 de pacienți.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata