NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un milion de euro, investiți în gimnaziul din Flămînzeni. Cum s-a schimbat instituția de învățământ

Sub aplauzele și zâmbetele elevilor, proiectul de eficiență energetică a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din Flămînzeni, raionul Sîngerei a fost inaugurat cu succes. Grație suportului necondiționat al Uniunii Europene în valoare de peste un milion de euro, cei 300 de elevi care frecventează instituția de învățământ se bucură de săli de clasă renovate, blocuri sanitare noi și o cantină modernă unde se prepară mâncare sănătoasă.


Acum, gimnaziul are capacitatea de a produce energie regenerabilă și dispune de propria stație de epurare.

„Nu este bogat cel care cheltuie mai mult pe gaz sau electricitate, dar cel care economisește mai mul și nu încălzește atmosfera, ci spațiile în care activăm. Acesta este viitorul”, a declarat Igor Grosu, Președintele Parlamentului R.Moldova.

„Noi suntem acei norocoși care beneficiază de o școală modernă, condiții optime, clase dotate, inventar performant.”

„Datorită schimbărilor suntem mai dornici de școală. Avem toate condițiile pentru a învăța”, au spus elevii.

Până la reparație, acoperișul gimnaziului era într-o stare deplorabilă, așa că fiecare ploaie se transforma într-o adevărată provocare. O problemă extrem de importantă era lipsa blocurilor sanitare în instituție. Elevii erau nevoiți să-și satisfacă necesitățile fiziologice la toaleta din curtea școlii.

„Au fost niște condiții grele, dar acum  avem o instituție performantă pentru dezvoltarea micuților noștri. S-au schimbat sălile de baie, sălile de clasă, este mai cal, mai luminos”, a menționat Ecaterina Savuleac, învățătoare.

„Ca părinți suntem foarte bucuroși de faptul că copiii noștri vor beneficia de condiții moderne de studii. Suntem mulțimi de aspcetul școlii noastre.”

Primul director al Gimnaziului din Flămânzeni a fost cel mai emoționat.

„Ce condiții erau atunci – un grajd de gunoi. Astăzi, condițiile sunt ideale. Nici nu putem compara ce a fost ș ice avem. În UE lumea trăiește. Această școală ne demonstrează unde eram noi și unde trebuie să fim.”

Și cantina gimnaziului arată cu totul altfel. Tehnica veche a fost înlocuită cu cea nouă. Acum, bucătăresele gătesc mâncare mai sănătoasă și mai gustoasă.

„S-a schimbat tot utilajul, începând de la aragaz, mașina de tocat, mașina de spălat vesela, rola la care pregătim bucate sănătoase pe aburi pentru copii”, a spus Larisa Bodrug, bucătăreasă.

Lilia Cumpătă este convinsă că fără sprijinul Uniunii Europene, lucrările de reconstrucție a gimnaziului nu ar fi avut o finalitate nici până în ziua de astăzi.

„S-a renovat toată clădirea, s-a schimbat acoperișul, geamurile, am montat panouri fotovoltaice. Sperăm să facem economii la consumul de energie electrică, dar și termică”, a menționat directoarea gimnaziului din Flămînzeni.

Lucrările de renovare au fost posibile grație proiectelor „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni” și „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, finanțate de Uniunea Europeană, Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, implementate de ADR Nord și GIZ Moldova.

„Noi vom continua proiectele de energie în această țară. Acest lucru este o prioritate de lungă durată. După cum bine vă imaginați, planificarea și implementarea acestor proiecte de energie durează câțiva ani, dar cu siguranță, eficiența energetică reprezintă un domeniu pe care nu doar îl vom continua, dar și îl vom extinde. De exemplu, în acest an noi am avut un proiect mare de 1 milion metri pătrați pentru eficientizarea energetică la diferite clădiri publice. Acest proiect va continua să fie dezvoltat împreună cu partenerii europeni”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.

„Acest proiect reprezintă cooperarea dintre UE, Germania și Moldova, mai ales în contextul crizei energetice. Prin faptul că R. Moldova a obținut statutul de țară candidat la UE, a făcut un pas înainte spre un viitor European, iar Germania sprijină R. Moldova în acest parcurs”, a menționat Merle Kreibaum, co-șefa pe Cooperare, Ambasada Germaniei în RM.

„Este important să menționăm că astfel de proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, sunt cinci la număr în Regiunea de Dezvoltare Nord, cu o valoare de aproape 200 de milioane de lei”, a conchis Maria Prisacari, directoarea ADR Nord.

Gimnaziului „Iurie Boghiu” din Flămînzeni este frecventat de 300 de elevi din cinci localități.

1 Comentariu
  1. […] Sub aplauzele și zâmbetele elevilor, proiectul de eficiență energetică a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din Flămînzeni, raionul Sîngerei a fost inaugurat cu succes. Grație suportului Uniunii Europene în valoare de peste un milion de euro, cei 300 de elevi care frecventează instituția de învățământ se bucură de săli de clasă renovate, blocuri sanitare noi și o cantină modernă unde se prepară mâncare sănătoasă, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"