NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un minor din Bălți a izbucnit în lacrimi în fața judecătorului. Ce a săvârșit adolescentul

Cu lacrimi în ochi, așa și-a primit sentința minorul din Bălți care, împreună cu încă doi copii a răpit și vandalizat peste 200 de mașini. Timp de doi ani, adolescenții s-au aflat sub urmărere penală. Chiar și așa, infractorii nu au încetat să încalce legea. Culmea e că spre finalul anchetei penale, inculpatul cu cele mai multe capete de acuzare era cel care apela polițiștii și le comunica locul aflării automobilelor furate.

„Începutul infracțional al copilului începe cu luna aprilie 2019. Avem deja doi ani. Au fost condamnați trei minori, prin sentință. În rechizitorii erau cu mult mai mulți. Cineva dintre ei au pledat pentru procedura simplificată, când inculpatul recunoaște probele prezentate de procuror și judecata deja nu mai examinează aceste probe. Dintre toți, aceștia trei au mers în procedura simplificată și în privința altor minori s-a disjungat cauza penală”, a declarat judecătorul Andrei Guțu.

Minorul de 16 ani a fost judecat pe 77 de episoade penale. Acesta a fost privat de libertate pentru următorii patru ani. Cel de-al doilea minor a fost acuzat de cinci infracțiuni, iar ultimului i-a fost înaintată o singură învinuire.

Minorii spărgeau autoturismele, făceau o tură prin oraș, după care le abandonau.

„Pe motivul multitudinei de infracțiuni, am fost nevoiți să-i dăm pedeapsa cu închisoare, cea mai aspră pedeapsă. Eu mă străduiam să-i spun acestui copil, după ședință, îl rugam: „Uite, abține-te, nu mai săvârși infracțiuni”, el îmi spune „bine, bine”. Ultimele două ședințe au fost preconizate pentru 24 martie și 7 aprilie 2021, când a fost pronunțată ședința, iată în acestă perioadă de 12 zile, acest minor a săvârșit alte 26 de infracțiuni. Începând cu vârsta de 14 ani, pentru infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave, înclusiv pentru furt și răpire, de la 14 ani persoana poartă răspundere penală”, a spus magistratul. 

Pentru infracțiuni similare, un adult ar fi fost condamnat la zeci de ani de pușcărie.

„Legislația prevede că termenul pentru minori se stabilește din maximum pedepsei redus la jumătate. Înafară de aceasta, mai avem procedura simplificată, prevăzută de articolul 364 prim,CPP, care permite ca din reducerea asta să mai facem încă o reducere cu 1/3. Conform Art. 79 Cod Penal, minoratul se consideră ca o situație excepțională și în cazul dat, legislatorul permite judecătorului să coboare mai jos de limita prevăzută de lege, însă nu mai puțin de trei luni”, a adăugat judecătorul.

Celui de-al doilea complice s-a ales cu o pedeapsă condiționată.

„În privința altui minor a fost aplicată pedeapsa condiționată. Au fost stabiliți 2 ani de închisoare condiționat, cu perioadă de probațiune. Dacă în perioada de probațiune de doi ani, el nu va săvârși o altă infracțiune, el rămâne cu executarea pedepsei condiționate”

În privința celui de al treilea minor, a fost prezentată o cerere de împăcare, care a scutit copilul de pedeapsa penală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata