„Podul de fier” din Florești, care ar fi fost construit acum 112 ani de unul din predecesorii lui Gustave Eiffel, riscă să se prăbușească. Dacă anterior, pe acest pod circulau autoturisme și blindate, acum, carcasa de metal a ruginit și a rămas fără podină. Chiar și așa, construcția rămâne locul de promenadă pentru locuitorii din preajmă și îndrăgostiți.
Oamenii din partea locului își amintesc cu nostalgie de vremurile când podul era traversat de sute de oameni.
Podul este istoric, tinerii care se căsătoresc vin aici pentru a-și face poze. Acum, am făcut ordine în preajmă, vrem să sădim copaci. Vrem să montăm o masă. Aici vine aproape tot orașul, familii cu copii, vin să vadă lebedele, să admire natura. Păcat că este un pod istoric, dar e distrus”.
„La noi era o unitate militară aici, și treceau tancuri și tunuri peste acest pod, ei efectuând manevre militare și plecau spre Vărvareuca. Vedeți ce a mai rămas din râul Răut?! Era o frumusețe rară, iar noi din ogradă putem vedea cum se reflecta Luna în el. Era curat și râul și malurile”, au menționat băștinașii.
De la o vreme, în preajm podului au început să se acumuleze mormane de gunoi. Deșeurie sunt aruncate de unii locuitori din preajmă.
Podul era bun, dar din cauza că nu a fost reperat la timp, acum e într-o stare dezastruoasă. Nu poți trece, chiar dacă vrei să te duci undeva, ești nevoit să stai la mal și să te uiți la el. Mirii și miresele vin des aici să se fotografieze. E o plăcere. Mizeria care se face acum lângă pod e de neiertat. Au văzut că crește papura pe Răut și au început să aducă și gunoiul aici” a spus o femeie care locuiește în preajma podului.
Primarul orașului Florești a declarat că reabilitarea podului a fost inclusă în strategia locală de dezvoltare pentru anii 2015 – 2020. Autoritățile își propun să transforme „Podului de Fier” de peste Răut într-un obiectiv turistic.
Nu cunoaștem cine l-a construit, dar se vehiculează că a fost un predecesor de-al lui Eiffel. Am scris scrisori de intenție către mai multe ambasade, inclusiv cea franceză. Avem acorduri de înfrățire cu orașe din Polonia. Ne-am adresat și acolo, am fost, am prezentat locurile noastre turistice. Așteptăm să identificăm surse și investitori”, a precizat primarul orașului Florești, Iurie Gangan.
„Podului de Fier” din orașul Florești a fost construit înaintea Primului Război Mondial. Până acum, acesta nu a fost inclus în registrul monumentelor istorice din Republica Moldova.