NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un partid de opoziție solicită instituirea monopolului de stat asupra importului de carburanți

Partidul „ȘOR” propune repetat instituirea monopolului de stat asupra importului de carburanți, în contextul creșterii accelerate a prețurilor benzinei și motorinei. Anunțul a fost făcut de către deputatul Marina Tauber, în cadrul unui briefing de presă susținut la Parlament, la care a mai adăugat că fracțiunea va înainta, la următoarea ședință a legislativului, un proiect de hotărâre privind crearea unui grup de lucru pentru elaborarea cadrului normativ.

Potrivit Marinei Tauber, decizia de înainta repetat acest proiect vine ca urmare a valului de scumpiri care a lovit țara în ultima perioadă și care a afectat crunt stabilitatea financiară a oamenilor.

„Principala cauză a scumpirilor în lanț este, fără îndoială, majorarea prețurilor pentru carburanți. Am pierdut deja cu toții firul de câte ori s-a scumpit benzina și motorina de la începutului anului. Mulți oameni au ajuns la limita posibilităților și sunt amenințați la modul direct de sărăcie. Parcă avem un Guvern, dar parcă el nu există. Pare că acum nimeni nu controlează nimic, iar mulți profită de această stare și se îmbogățesc. Și cel mai grav că se îmbogățesc pe spatele oamenilor. În toată această stare de incertitudine maximă, un singur lucru este cât de cât clar: în acest fel lucrurile nu mai pot continua”, a declarat Tauber.

Deputatul Partidului „ȘOR” a mai spus că în cazul în care statul va avea dreptul exclusiv de a importa carburanți, pe care îi vor furniza companiilor petroliere care dețin stații de alimentare. În acest fel va putea verifica ușor care este supraprețul pe care acestea îl impun și profitul pe care îl obțin după comercializarea la pompă.

„Datorită acestui lucru va nu va mai fi posibil ca prețurile pentru benzină sau motorină să crească ori de câte ori au chef proprietarii benzinăriilor, iar bătaia de joc față de oameni va înceta. Mai mult, statul va putea să-și creeze propriul lanț de benzinării, care vor vinde carburanți la prețuri reale, nu la cel pe care îl avem astăzi la pompă. Noi astăzi depindem exclusiv de importatori și de proprietarii rețelelor de benzinării, și de înțelegerile lor de cartel, iar consumatorii nu au nicio altă alternativă”, a precizat Marină Tauber.

Potrivit proiectului Partidului „ȘOR”, grupul de lucru care va fi format urmează să prezinte Parlamentului, în termen de 60 de zile, propuneri legislative și recomandări practice. De asemenea, toate propunerile urmează să fie supuse dezbaterilor publice, cu participarea specialiștilor și experților din diverse instituții și domenii.

„Partidul „ȘOR” a propus de mai multe ori soluții concrete, iar asta este una dintre ele. În ultimii 30 de ani s-a mers din inerție, totul a funcționat haotic. Iar pentru a mișca lucrurile este nevoie de mult curaj. E nevoie de o strategie nouă, de o viziune proaspătă, care să rezulte în interesul cetățenilor”, a conchis Marina Tauber.

P.

Acest material nu reflectă politica editorială a portalului de știri Nordnews.md.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata