NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un pas spre independența energetică. În nordul R. Moldova a fost deschis primul parc cu panouri fotovoltaice

Primul parc cu panouri fotovoltaice din nordul Republicii Moldova a fost deschis la Bilicenii Vechi. Acesta numără peste 2.700 de panouri și are capacitatea de a asigura cu energie electrică aproape 1.000 de gospodării. Ideea aparține unei familii de antreprenori locali, care vrea să încurajeze oamenii să investească în producerea energiei verzi și a luat naștere grație susținerii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Parcul va contribui la securitatea energetică a țării și la protecția mediului, reducând considerabil emisiile de carbon. Lucrările de construcție au durat aproape patru luni, iar investițiile se cifrează la 20 de milioane de lei.

„Ideea de a ne ocupa cu producerea energiei electrice ne-au impus-o condițiile din țară. Vedeți, suntem șantajați din toate părțile. Am mai fost puțin prin lume, prin Europa, prin America, am văzut cum lumea se aprovizionează. Creditul l-am luat în euro cu ajutorul BERD”, povestește Gherasim Tofan, admistratorul companiei.

„Producătorii panourilor oferă o garanție de 15 ani, dar termenul de exploatare e până la 25 de ani”, spune Licandru Tofan, manager de monitorizare.

Parcul este compus dintr-un sistem fotovoltaic ales din Selectorul de tehnologii verzi al BERD, o bază de date online cu aproximativ 30.000 de produse prietenoase mediului.

„De astăzi, energia electrică care va fi produsă în acest parc fotovoltaic va fi în sistemul energetic. Depinde deja de volum. Parcul are un megawatt, este considerabil”, spune Viorel Moroșan, serviciul Evidență Red-Nord.

Localnicii salută deschiderea unui asemenea parc și speră că antreprenorii se vor gândi și la buzunarul sătenilor.

„Ne pare foarte bine, este un lucru bun, dar să vedem cum va funcționa. Noi am auzit că se deschide ceva, dar ce anume, nu știm.”

„Ar fi foarte bine pentru sat. Îi vom mulțumi. El a spus că îl va pomeni tot satul. El e bravo.”

„Este un lucru foarte bun, este un lucru necesar. Am avut și eu intenția de a instala panouri solare acasă. Cred că, în primul rând, le-a instalat pentru el și ar fi bine să ajungă lumină și la noi”, spun localnicii.

„Prin acest exemplu, folosind energia verde, energia soarelui, energia vântului sau energia masei vegetale, noi am putea deveni independenți energetic și să mergem spre o creștere economică”, susține Maia Balan, activistă civică.

Primarul comunei Bilicenii Vechi, Ala Guzun, crede că un asemenea proiect este important pentru întreaga țară, doar că agentul economic s-a grăbit să efectueze construcțiile fără a avea un aviz.

„Consider că este benefic pentru localitate și nu doar. Este un agent economic care va vinde energie, dar ar trebui să respecte toate procedurile de construcție”, susține Ala Buzun, primara comunei Bilicenii Vechi.

„Eu am făcut totul absolut legal. Totul peste tot e coordonat, înregistrat. Altfel nu mergea în toate instanțele republicane, toate instanțele regionale și așa mai departe. Am scos-o la capăt. E un beneficiu pentru țară, pentru mine personal, pentru populație. E ceva ecologic, e ceva frumos, e ceva necesar, în primul rând”, susține administratorul companiei.

Construcția și dotarea parcului cu panouri fotovoltaice din Bilicenii Vechi a costat un milion de euro, dintre care – 150 de mii de euro a fost investiția antreprenorilor, iar 850 de mii au fost obținuți sub formă de credit de la BERD.

În Republica Moldova doar 2% din energia electrică este energie verde.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"