NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un pic de istorie cu Mihaela Aga. Despre Tatiana Gălușcă

Mulți dintre noi au auzit măcar o dată Balada Miorița care știm că a fost culeasă de Vasile Alecsandri. Dar cunoaște cineva că mai sunt alte 50 de variante colectate de către o figură marcantă în istoria folcloristicii – Tatiana Gălușcă.

,,Suntem în satul Izvoare, unde, la 31 decembrie 1913, s-a născut remarcabila folcloristă, prozatoare, publicistă, și nu în ultimul rând, profesoara cu vocație Tatiana Gălușcă -Crîșmaru”.

,,În perioada 1920-1923 a învățat la școala primară din sat. Pe atunci, școlile din Basarabia aveau profesori talentați și foarte bine pregătiți. Cine încă nu știe să întrebe de cei mai în vârstă ce valoare aveau câteva clase făcute ,,la români”, Aga Mihaela, reporter Nord News .

După ce a terminat cele patru clase în satul natal, Tatiana Gălușcă și-a făcut studiile la Liceul de Fete din Bălți, dar și-a luat Bacalaureatul la Liceul ,,Doamna Oltea din Iași. Tot la Iași avea sa urmeze Facultatea de Litere și Filosofie, unde i-a fost cultivată dragostea pentru folclor.

„Gălușcă, băștinașă din satul Izvoare, împreună cu soțul Ion Crîșmaru au avut doi feciori Ion și Alexandru și știu că a mai avut și un frate”, a spus o locuitoare din satul Izvoare.

În 1941 revine la baștină, însă traiul pe meleagurile natale nu a durat mult. În 1944, odată cu ocupația sovietică, pentru basarabeni ,,acasă nu mai era ce-a fost mai înainte. Ajunsă în România se angajează profesoară de limba română, dar pe lângă activitatea didactică își continuă activitatea de cercetător.

Viața la țară i-a permis Tatianei Găluscă-Crîșmaru să cunoască  folclorul românesc ,,la el acasă . A efectuat numeroase expediții, descoperind peste 50 de variante ale baladei ,,Miorița si alte numeroase perle din folclorul românesc, căruia i-a dedicat întreaga sa viață.

Tatiana Găluşcă-Crîşmaru a trăit tragedia românilor basarabeni, a tuturor românilor. Nu şi-a mai putut vedea locurile dragi decât foarte târziu, peste 47 de ani, în 1990, când locuitorii din Izvoare au declarat-o „Cetăţean de onoare al satului”. Despre această întoarcere acasă avea să mărturisească: „Revenirea mea acasă a fost un eveniment care m-a cutremurat în aşa măsură, încât o lună de zile nu mi-am revenit în fire, tot cu voi eram şi numai pe voi vă vedeam. Scump e acest pământ, eroic e acest popor”.

 „În acest loc acum câteva decenii era situată casa Tatianei Gălușcă. Vremea nemiloasă a șters orice urmă a construcției. La câțiva metri se află Căminul Cultural unde a fost amenajată o sală muzeu în memoria sa, Aga Mihaela, reporter Nord News.

 „Aici este locul unde s-a născut Tatiana Gălușcă, aici au trăit părinții. Părinții Tatianei Gălușcă au fost țărani s-au ocupat cu agricultura și creșterea vitelor, semănau porumb și cu acesta creșteau animale. Tatiana Gălușcă copilăria și-a petrecut-o aici, în această casă, care deja nu mai este. A avut o copilărie fericită, primele patru clase le-a absolvit în satul natal, pe urmă a plecat la Bălți, a spus o locuitoare a satului Izvoare.

 „Ea este folcloristă, este basarabeancă, duce folclorul de la început a învățat la Bălți, dar pe urmă a plecat la Iași, în România. S-au grămădit lucrurile, iar eu, încetișor, cu conducătoarea Casei de Cultură cu care am lucrat mai înainte am început a face muzeul. Avem cântece folclorice frumoase, este și cartea ei, am primit-o de la Chișinău, la un concert dedicat ei și încetișor am început a face biografia ei, unde a studiat, când a venit, când s-a dus, mama, tata, totul am pus să fie muzeu pentru Tatiana Gălușcă folclorista satului Izvoare, a declarat Lilia Bujor, directorul Casei de Cultură.

Marea folcloristă a cules folclor literar şi muzical din ținutul Maramureşului, Transilvaniei, Banatului, Moldovei, Bucovinei, Basarabiei, Transnistriei, Olteniei, Munteniei, Dobrogei, Pindului. Printre culegerile de folclor elaborate de Tatiana Găluşcă, care sunt considerate valori bibliofile basarabene, păstrate peste hotarele ţării, se enumeră Folclor basarabean, Folclor din Dobrogea, Folclor român din Basarabia.

Tatiana Găluşcă s-a stins din viaţă, la 30 aprilie 1993, la Bucureşti şi a fost înmormântată la cimitirul de la Herestrău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"