NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un preot din raionul Florești cere ajutor pentru a construi o casă pentru copiii orfani

Un preot din satul Hârtop, raionul Florești își propune să construiască o casă pentru copiii orfani. Proiectul a luat naștere acum doi ani. Lucrările au demarat grație donațiilor enoriașilor, dar și a lui Sergiu Boldirescu, care slujește la biserica din sat. Pe teritoriul lăcașului urmează să apară un muzeu, un depozit, un altar de vară, o bibliotecă și cel mai important, o casă pentru copiii care au nevoie de ajutor.


Va fi o casă pentru copii orfani. Cu mari greutăți, cu multe încercări, cu multe donații, din bani împrumutați, dar ținem la scopul nostru, privim doar înainte. Cu ajutorul tutror celor care au intenții bune de a suține acest proiect vom ajunge la un bun sfârșit
, spune Sergiu Boldirescu, Parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului”.

Parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” a început deja lucrările de construcție a unui depozit, unde vor fi păstrate toate rezervele de cereale pentru copiii nevoiași.

În primul rând am început cu depozitul principal, ca mai apoi deja în vale să fie construcția propriu-zisă. Ce va fi la depozit? Tot. De fapt depozitul e inima unei instituții. Acolo, în primul rând se va păstra grâul, făina, uleiul, tot ceea de ce este nevoie.

În ajutorul preotului au venit mai mulți enoriași, care au același scop, să aducă bucurie în sufletele celor mai triști ca noi.

Lucrăm din luna iulie, ajutăm, facem tot ce trebuie. Suntem niște pensionari și altceva nu avem ce să facem. Facem de toate, tot ce trebuie de făcut. Când au fost oale de spălat, am spălat, dacă a trebuit am făcut niște compoturi, dacă la lucrători trebuie ajutor, de toate, pe aici, pe colo, a povestit Efimia Pânzari, enoriașă.

Ce putem să facem?Tot ce ne spune preotul, cu ce putem – ajutăm. Pământul acesta trebuie împrăștiat să facem drum frumos mai încolo pentru lumea care vine la înmormântări. De aici trebuie luat pământul. Cu ce putem cu aceea ajutăm și noi, a spus Nicolai Brânză, enoriaș.

În curtea bisericii va fi construit și un muzeu pentru a dezvolta meșteșugurile și turismul în localitate.

Casa Muzeu, de fapt ne-am propus să fie o redescoperire a valorilor din trecut și în special, a turiștilor din afara țării, cât și cei de la noi din țară. Să găsească aici o alinare, o mângâiere, ca până la sfârșit să iasă de aici cu concluzia că au fost acasă, a adăugat Sergiu Boldirescu, Parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului”.

În casa muzeu se vor găsi lucrările copiilor care învață arta țesutului și a brodatului.

Brodez o felicitare. Cine te-a învățat? – Doamna Angela. Îți place? – Da. –Cât de des brodezi? – Când vin la biserică.

Eu cos. Mai întâi, când eu am început a coase, făceam niște lucruri simple, dar acum deja cos după model. Eu coseam încă din 2019, dar acum este al doilea an.

Învățăm copiii să brodeze. Vrem să ducem tradițiile care le-am învățat și noi de la buneii noștri, de la părinți și vrem să le transmitem mai departe, a spus Angela Berghii, conducătoare de cerc.

În grija preotului sunt deja opt copii care beneficiază de hrană, un loc de somn și toate cele necesare pentru o viață liniștită.

Complexul va include, o casă pentru copii orfani, o bibliotecă, o cantină socială, un muzeu, un cabinet medical, o sală de lectură, zidul eroilor, un teren de joacă. Tot de ce ar avea nevoie 30 de copii, ca să crească și să se simtă acasă, a povestit Sergiu Boldirescu, Parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului”.

Toți cei care vor să contribuie la ridicarea unei casei de copii în satul Hârtop, pot suna la numărul de telefon 069317395.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata