VIDEO | Un primar socialist din nordul Republicii a renovat trotuarele orașului pe bani europeni

Peste zece kilometri de trotuar au fost pavate în orașul Cupcini din raionul Edineț, localitate condusă de un primar socialist. Lucrările de construcție au durat un an și valorează aproape 5 milioane de lei. În cadrul proiectului, finanțat de Guvernul Germaniei, au fost reabilitate căile pietonale care duc spre instituțiile publice, în special școli și grădinițe.

Locuitorii orașului spun că, până nu demult, erau nevoiți să se deplaseze pe carosabil din cauza trotuarelor impracticabile.

„Era apă peste tot, erau gropi, care provocau disconfort.”

„E foarte bine cu trotuarele acestea, copiii au pe unde merge, se pot feri de mașini, dar până acum mergeau pe stradă, puteau să fie loviți.”

„Foarte frumos. Mulțumesc primarului și celor care ne-au ajutat. Orașul este mai frumos și toți vor vedea asta.”

„Când revin de la muncă de la grădiniță e deja întuneric. Acum este foarte comod, trebuie doar să luminez puțin cu telefonul. Până acum puteai să-ți traumezi picioarele.”

„Era cum era, nu puteai să mergi, mergeai pe carosabil, erau trotuare vechi pe care rădăcinile le-au dezmembrat. Acum este foarte bine, e comod,” au spus oamenii.

Proiectul a fost realizat cu suportul financiar al Guvernul Germaniei, care a alocat aproape 3 milioane de lei. Restul banilor au fost acordați de Guvernul Republicii Moldova și a primăriei de Cupcini.

„Scopul acestui proiect este de a amenaja trotuare spre grădiniță și locurile mai aglomerate ca oamenii să nu circule pe carosabil. Nu aveam bani în bugetul primăriei ca noi să putem din contul nostru să facem acest lucru, a declarat Ivan Ostaficiuc, primarul or. Cupcini.

Grație contribuției financiare oferite de nemți au fost reabilitate mai multe trotuare din țară, spune ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.

„Pentru Germania este important să contribuie la sporirea calității vieții oamenilor, să-i susțină, căci oamenii au nevoie de infrastructură. Proiecte similar au fost desfășurate și sunt în desfășurare și la Nord și Sud. Avem proiecte asemănătoare și în Călărași, Cahul, a spus Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei în RM.

Orașul Cupcini din raionul Edineț numără peste șapte mii de locuitori.

 

 

leave a reply