NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un râu din Bălți, transformat într-o gură de canalizare

Râul Răuțel din Bălți, un afluent al Răutului, a fost transformat într-o gură de canalizare. În fiecare zi, aici ajung tone de apă menajeră și excremente din gospodăriile oamenilor, dar și deșeurile lichide de la mai mulți agenți economici din apropiere. Problema a ieșit la iveală grație unui internaut.


Postarea a stârnit un val de nemulțumiri în rândul internauților, care s-au arătat deranjați de situația în care s-a pomenit râul Răuleț.

– E de la spălăroria auto?”
„-Și la Autogară este aceeași situație. Doar că acolo se vede clar că este o țeavă de la sistemul de canalizare și la tuturor le este indiferent”, au scris internauții.

Oamenii spun că în lipsa unui sistem de canalizare public, unii locuitori din preajmă și-au instalat țevi de scurgere a apelor reziduale direct în râu.

E într-o situație catastrofală. Cine este vinovat, oamenii care trăiesc pe aceste maluri”.
„Fiecare trebuie să-și amenajeze în curte o groapă de canalizare, să fie curat. Chemi mai apoi mașina și evacuează toată mizeria, astfel repectăm normele sanitare”.
„Și noi oamenii participăm la poluarea râului. Oamenii aruncă gunoi. Aici este o uzină și oamenii aruncă totul, nimeni nu are grijă de râulețul acesta”, au spus locuitorii orașului Bălți.

Potrivit oamenilor, o sursă importantă de poluare ar fi service-ul auto, spălătoria de mașini, dar și o stâna care se află în apropiere de râu.

Când am venit prima dată la Bălți, apa era mai curată, nu așa poluată. Eu cred că o problemă este chiar și aici, unde se spală mașinile. Se revarsă totul aici. Din păcate, organele competente nu se ocupă de această problemă. Se poluează natura, plus la aceasta a secat și râul”, a fost un locuitor.

Am încercat să discutăm cu reprezentanții service-ului auto. Aceștea susțin că revarsările nu sunt altceva decât apă pluvială și nu reprezintă o sursă de poluare.

 Apele de ploaie se duc în râu, ele se acumulează de pe teritoriul nostru și se revarsă direct în râu. Apa, din canalizare se revarsă în sistemul de canalizare orășenesc.Și ecologiștii vin tot timpul și prelevează probe. Noi avem un contract cu ei”, a spus administratorul service auto, Alexandru Nicov.

Specialiștii declară că s-au autosesizat și au prelevat chiar azi probe din râul Răuțel.

În urma colectării probelor de apă realizate de laboratorul de referință din cadrul Agenției de Mediu Nord, urmează să identificăm sursa de poluare a apelor de suprafață în canalul de scurgere a apelor pluviale revărsate în râul Răuțel. După analiza vizuală, morfologică, careva lichid, sau substanță toxică cu miros specifică nu a fost depistată”, a adăugat inspectorul principal din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului, Vadim Matcovschi.

Persoanele fizice care vor fi găsite vinovate de poluarea râului riscă o amendă de la trei până la șase mii de le, iar cele juridice de la 30 până la 40 de mii de lei.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"