NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un șef de la CNA, milionar în EURO. Pe cine și-a scris averile Ghenadie Tanas

 „Centrul Național Anticorupție seamănă mult cu postul de televiziune «Охота и рыбалка», despre pescuit, doar că la CNA, corupții sunt prinși pentru a fi arătați la televizor și eliberați”. Așa și-a început discursul deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Cheptonar, în contextul audierii raportului CNA și revocarea directorului Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea. Alesul poporului a vorbit despre averea lui Ghenadie Tanas, șeful direcției de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, care este milionar în euro.

„Ghenadie Tanas e milionar în Euro. El deține sute de terenuri agricole, construcții comerciale, apartamente și case în proprietate, înregistrate pe numele părinților, fratelui și altor interpuși și chiar pe nume propriu. El mai e și cămătar și sponsor al contrabandei. Dă bani cu împrumut la procent oamenilor ajunși în nevoie, le cere să pună imobile în gaj pe interpușii menționați. Iar atunci când oamenii nu îi pot întoarce datoria, Tanas le ia casa.

O să fac o scurtă enumerare a bunurilor pe care le deține domnul Tanas și veți înțelege toți de ce acesta e numit Oligarhul:

– Anul 2008- Proprietarul pizzeriei Barin din Ungheni decedează. Ghena Tanas înregistrează un contract privind o datorie de 10 mii dolari și obține pe numele unui interpus titlu de proprietate asupra clădirii. Ulterior, pe durata anilor, abuziv și ilegal a construit încă vreo trei etaje deasupra pizzeriei.

– Anul 2009. Mama ofițerului anticorupție Tanas, profesoară la o simplă școală din sat, procură un imobil cu suprafața de 60 m2 în Ungheni, pe str. Solidarității.

– Anul 2010. Tatăl lui Tanas, tractorist în sat, procură un apartament de 47 m2 în Ungheni, pe str. Ion Creangă și un apartament de 100 m2 în Chișinău, în complexul Glorinal de pe str. Academician Nicolae Gheorghiu. Ulterior, în 2014-2015, tatăl și fratele Oligarhului procură 24 locuri de parcare din curtea aceluiași bloc.

– Anul 2010. Mama lui Tanas procură o casă de locuit în Călărași, pe str. Ștefan cel Mare. (…)

– Anul 2015. Părinții Tanas procură un apartament în Ungheni, pe str. Crestiuc, cu suprafața de 39 m2.

– În 2016 se întâmplă un miracol – Ghena Tanas se decide să înregistreze în sfârșit o casă pe nume propriu – cumpără un imobil de 80 m2 în centrul orașului Ungheni – str. Națională.

Tanas mai deține și un complex agricol din satul Medeleni, Ungheni, care l-a obținut în proprietate în contul unui împrumut de 500 mii EUR pe care i-a dat unui om de afaceri și pe care ultimul nu i-a putut întoarce.

Cât despre terenuri agricole, părinții lui Tanas – vă amintesc – un tractorist și o profesoară de muzică, dețin în proprietate, pe lângă toate imobilele sus enumerate, 26 terenuri cu o suprafață totală de 154 ha.

De asemenea, Ghena Tanas deține pe nume propriu 373 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de 350 hectare.”

Într-un final, deputatul PAS, Adrian Cheptonar, a declarat că Moldova are nevoie de un serviciu anticorupție care să lucreze corect.

„Noi avem ofițeri onești și mai nou, voință politică în Parlament. Cred cu sinceritate că directorul Flocea nu mai poate să conducă serviciul acesta în continuare. Eu vă rog să susțineți raportul comisiei de anchetă și să demiteți conducerea centrului”.

Amintim că ieri,  Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Ruslan Flocea, a fost înlăturat din funcție. Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare, fiind susținută de 56 de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate.

Potrivit raportului de evaluare a CNA, prezentat de deputata PAS Olesea Stamate, în perioada 2009-2020 activitatea instituției a fost ineficientă în combaterea și prevenirea corupției. În raport a fost inclusă recomandarea de a-l demite pe Flocea, dar și necesitatea restructurării Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție.

Deputata PAS Olesea Stamate: „Câteva sute de dosare care sunt investigate în termen mai mare de 3 ani, tergiversarea investigării dosarelor penale, clasarea cauzelor de rezonanță (pe alocuri cu iz de protejare a anumitor scheme și sectoare), neîntreprinderea măsurilor necesare pentru asigurarea integrității în interiorul CNA și multe altele au fost relevate în cadrul evaluării activității CNA.
CNA trebuie să se ocupe de prevenirea și combaterea corupției și trebuie să fie condus de un director care are capacități și voință să o facă”.

Ruslan Flocea nu s-a prezentat la ședința Parlamentului. Totuși, prin intermediul unei declarații pentru presă, Flocea a spus că nu are rost să își prezinte argumentele, dat fiind faptul că decizia a fost deja luată.

Ruslan Flocea a fost numit în funcție în iulie 2019, pe o perioadă de cinci ani. Instituirea în funcție a fost confirmată prin decret prezidențial, semnat de Igor Dodon.

Până la numirea unui nou director al CNA, interimatul funcției va fi exercitat de către unul din adjuncții directorului.

Potrivit legislației, directorul Centrului Național Anticorupție este numit în funcție de Legislativ, cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari. Acesta este numit pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru alt mandat.

Am încercat să obținem un comentariu de la Ghenadie Tanas, cu privire la averile pe care a reușit să le adune începând cu anul 2008. Serviciul de presă al CNA ne-a comunicat că acesta se află în concediu și că va reveni mai târziu cu o reacție.

 

1 Comentariu
  1. Budeanu Olga spune

    Tatal lui Ghenadie este Profesor si toata viata a activat in domeniul invatamintului. Informati- va cind faceti niste declaratii False, Rusine pentru asa Prostii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"