NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un spectacol din mărturiile actorilor bălțeni. Cum arată viața după cortină

Emoții deosebite pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Astăzi a avut loc premiera spectacolului documentar despre trecutul și prezentul instituției – ,,Miracolul unui teatru”. Scenariul este creat din mărturisirile actrițelor și actorilor Naționalului Bălțean: Ana Țăruș, Constantin Stavrat, Ion Marcoci, Eufrosinia Ureche, Dumitru Griciuc, Eufrosinia Dobândă și Valentin Jitaru.

Generația tânără a intrat în rolul generației de aur a teatrului. Actorii recunosc că nu le-a fost deloc ușor să prezinte viața colegilor de după cortină.

,,Joc rolul Eufrosinei Dobândă Volontir. Să știți că e foarte complicat să joci o personalitate care este în sală și te vede.  Firul roșu este îndrăzneala ei.  Mesajul este să îndrăznești și să muști din viață și îți va reuși”, a spus Ina Ilașciuc, actriță la Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri”.

,,Nu a fost ușor pentru că a fost puțin timp, dar a fost o mare plăcere, iar atunci când omul are plăcere, le învață pe toate.  Noi prin acest proiect foarte mult ne-am apropiat de pleiada de aur a teatrului și suntem fericiți că avem ocazia să-i cunoaștem, să-i trăim prin noi”, a menționat Natalia Lupăcescu, actriță la Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri”.

,,Noi încercăm prin textul spus de dumnealor să aducem istoria trăită de dânșii. Noi nu dispunem de timpul acesta ca să ne adunăm cu toți veteranii teatrului, ca să auzim aceste istorii trăite de dânșii, dar prin intermediul acestui proiect am reușit măcar o bucățică din aceste istorii să le auzim și să le simțim”, a accentuat Pavel Lupăcescu, actor la Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri”.

Actorii, care de această dată au fost în rol de spectatori, spun că scena Naționalului Bălțean va rămâne pe mâini bune.

,,Sunt foarte buni, sunt băieți talentați. Dacă au rămas la noi la Bălți, înseamnă că sunt băieți talentați”, a declarat Constantin Stavrat, actor la Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri”.

,,Sunt foarte muncitori, foarte talentați, eu vreau să le spun, bravo!”, a menționat Eufrosinia Ureche-Capmari, actriță la Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri”.

,,Timp de 65 de ani, Teatrul ,,Vasile Alecsandri” din Bălți a fost teatrul surprizelor. Astăzi tineretul nostru a venit cu o surpriză atât pentru spectatorul bălțean cât și pentru noi, actorii teatrului”, a ținut să menționeze Ion Marcoci, actor la Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri”.

Conceptul și regia spectacolului, bazate pe situații reale din viața actorilor, au fost semnate de producătorul Mihai Fusu și regizorul Luminița Țâcu. Ei își doresc ca orașul să-și cunoască eroii care au contribuit la promovarea culturii în societate.

,,Este important ca societatea și spectatorii inclusiv al acestui teatru să își cunoască eroii. Și iată mesajul acestui spectacol este acesta, își cunosc ei oare actorii? Își cunosc ei oare teatrul? Talentul și sacrificiul lor pe care l-au făcut ca acest teatru să existe”, a spus Luminița Țîcu, regizor.

,,Este o provocare pentru trupa din Bălți să cunoască acest nou gen de teatru care în unele țări din Europa este foarte răspândit, foarte întrebat și e în pas cu timpul.  Noi am vrea ca la acest spectacol să vină bălțenii ca să audă mărturiile acestor actori”, a mai adăugat Mihai Fusu, regizor.

Managerul instituției teatrale, Onorina Burlac Tănase, crede că grație spectacolului documentar, bălțenii vor afla despre munca titanică pe care o depun actorii pentru a ieși în scenă.

,,Este vorba despre istoria teatrului nostru, este vorba despre trecut și prezent. Este și o formă pentru noi. Până acum, nu am avut astfel de proiecte. Evident că este foarte important acest lucru și pentru generațiile viitoare de spectatori, actori”, a declarat Onorina Burlac-Tănase, Directorul General Interimar al Teatrului ,,Vasile Alecsandri” din mun. Bălți.

Spectatorii fideli spun că actorii din Bălți merită toată aprecierea.

,,Nu lipsesc de la nicio premieră. Mă bucură orice spectacol. Vizionez cu plăcere. Întodeauna sunt alături.  Pavel Lupăcescu, din generația mai în vârstă Constantin Stavrat. Pe Mihai Volontir întotdeauna l-am admirat”.

,,Eu cred că teatrul ar trebui să instituie un titlu de spectator emerit sau al poporului, sau al teatrului, fiindcă eu … sunt la toate.  Fiecare a doua săptămână, anul acesta în genere. „Avalanșa” am văzut-o de două sau de trei ori”, au spus spectatorii.

Pe 16 mai curent, Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri” din Bălți a împlinit 65 ani de la fondare. Primul spectacol jucat pe scena teatrului a fost ,,Chirița în Iași sau Două fete și o Neneacă”. În toamnă, teatrul va găzdui o nouă premieră și un festival, susținut de Ambasada SUA în R. Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"