NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un veac de Bucovină la Glodeni. Satul Petrunea a împlinit 100 de ani de la înființare

La aniversarea a o sută de ani de la fondarea satului Petrunea din raionul Glodeni, în localitate a fost dezvelit un monument în meoria primilor băștinași veniți din Bucovina. Piatra a fost proiectată și instalată cu susținerea localnicilor, care astfel, și-au propus să înveșnicească numele celor care au creat istoria satului.

Ideea de a ridica un monument în cinstea strămoșilor aparține Mariei Banari, locuitoarea satului Petrunea. Ea, dar și alți băștinași, au pus mână de la mână pentru a-și aduce aportul în procesul de culturalizare a satului natal. Pe Stela comemorării sunt gravate 62 de nume ale  primilor baștinași care au venit aici în perioada României Mari din județul Cernăuți, care astăzi, face parte din teritoriul Ucrainei.

Această inițiativă a fost pornită de la mine. La început am amenajat un răzor cu flori, pe urmă am hotărât că ar fi bine să fi un monument. Suntem mândri de satul nostru, pe acest monumen sunt înscriși și străbuneii mei, care eu venit aici cu familiile.Suntem bucuroși de frumusețea pe care o avem”, a spus locuitoarea satului Petrunea, Maria Banari.

Realizarea proiectului a costat aproape 140 de mii de lei. Cea mai mare parte din cheltuieli a fost suportată de băștinașul Anatolie Gușan. Pentru a schița proiectul monumentului, bărbatul a mers tocmai la Moscova. Cu toate că a apelat și la Consiliul Raional pentru un ajutor financiar, cei din urmă nu a intervenit.

A fost o idee frumoasă, să facem în cinstea primilor locuitori care au venit în satul nostru din regiunea Cernăuți, satul Colencăuți, pe acele timpuri din componența României, să facem un memorial, la implinirea a 100 de ani de la inființarea satului nostru. Mână de la mână, m-au ajutat și câțiva băieți și am făcut acest monument în cinstea tuturor sătenilor noștri, a tuturor bunicilor noștri, inclusiv în cinstea străbunicii mele, care este pe această listă. Ca să avem o memorie, pentru noi și pentru copilașii noștri”, a precizat Anatolie Gușan.

Oamenii spun că monumentul va fi ca o carte de vizită a localității.

O bucurie foarte mare, pentru că și-au adus aminte  că satul nostru este venit din Ucraina”.

Suntem bucuroși că băieții au făcut așa frumusețe”.

O impresie tare frumoasă și puternică, pentru că în satul Petrunea s-a făcut așa o minune, așa un monument.Trăiesc aici de 46 de ani, mă consider locuitor al acestui sat și sunt mândru cu acest sat”, au adăugat locuitorii satului Petrunea.

Autoritățile locale au declarat că susțin orice inițiativă a cetățenilor, mai ales când este vorba despre proiecte menite să promoveze istoria și cultura neamului.

Satul Petrunea, astăzi are o dublă sărbătoare, este hramul satului și împlinește 100 de ani de la întemeere. Astăzi am inaugurat un monument, o stelă consacrată celor 61 de familii, care în 1920, pe 9 octombrie, au venit aici din raionul Cernăuți .Considerăm că este o faptă foarte bună, o faptă frumoasă pentru sat, fiindcă noi nu trebuie să uităm istoria”, a menționat primarul satului Petrunea, Iurie Nastas.

Bravo acelor băștinași care contribuie. Pe lângă partea financiară, trebuie să depui și suflet pentru a vedea produsul final al unor investiții”, a precizat primarul orașului Glodeni, Stela Onuțu.

Satul Petrunea din raionul Glodeni a fost fondat în anul 1920. Localitatea numără aproape 2 mii de oameni.

 

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"