NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Un viceprimar de Bălți, acuzat de presiuni. Cum autoritățile au cumpărat urne de proastă calitate

Ex-directorul Întreprinderii Municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” iese la rampă. Iurie Hmarnîi vorbește în premieră despre presiunile care ar fi fost exercitate asupra sa în perioada în care a condus DRCD. Hmarnîi povestește despre cum Ghenadie Șmulschii, viceprimarul orașului Bălți, l-ar fi “rugat” insistent să semneze un contract de procurare a mai multor urne de gunoi la prețuri astronomice.  Este vorba despre urnele din beton, care sunt vandalizate în număr mare de locuitori.


„La începutul lunii august s-a început o presiune din partea primăriei și anume de la Ghenadie Șmulschii care mă impunea să procur niște urne. Mi s-a adus un cetățean de la firmă, mi-a adus trei oferte și îmi spune: „Domnule, noi ne-am înțeles la primărie, te rog frumos contractul pe masă și să fie transferați banii pentru 75 de urne care trebuie instalate””, a declarat Iurie Hmarnîi, fostul administrator Î.M. DRCD.

Potrivit lui Hmarnîi, în vara anului trecut au fost cumpărate 150 de urne de gunoi, iar pentru a omite procedura de achiziții publice, procurarea a fost divizată. Ex-directorul întreprinderi municipale consideră că a fost încalcată Legea privind achizițiile publice, care zice expres că Autoritatea contractantă nu are dreptul să divizeze achiziţia prin încheierea de contracte de achiziții publice separate în scopul aplicării unei alte proceduri de achiziţie publică decît procedura care ar fi fost utilizată în conformitate cu prezenta lege în cazul în care achiziţia nu ar fi fost divizată. 

„Din motiv că eu am refuzat să semnez contractul și facturile, dar și să plătesc pentru asta, ei s-au gândit cum să iasă din această încurcătură. Ei au luat această comandă de urne și le-au împărțit în două firme, BIO și DRCD și se primește oleacă mai puțin de 200 de mii de lei, dar după Legea care este în R. Moldova, o comandă de stat nu se poate diviza. Este o încălcare a legii din partea primăriei mun. Bălți”,  a adăugat Hmarnîi.

Hmarnîi declară că prețul unei urne ar fi de 3200 de lei, iar acestea nu corespund criteriilor indicate în acte, sunt de proastă calitate și departe de a fi numite urne antivandal.

„M-a sunat pe telefon, m-a chemat o dată la el în cabinet, insista numaidecât să facem. M-a rugat să semnez contractul și să plătesc bani pentru aceste urne, care nu sunt calitative. În primul rând, dacă citim în contul de plată, este scris că urnele sunt antivandale, sunt din beton și armatură. Un moment important pe care l-am observat este că aici este indicat că sunt de 86 de litri”, a spus Iurie Hmarnîi, fostul administrator Î.M. DRCD.

Ghenadie Șmulschii neagă acuzațiile. Alesul poporului declară că urnele sunt de calitate, acestea fiind vandalizate intenționat.

„Nu eu le-am cumpărat sau instalat, respectiv nu le-am măsurat.  Ele nu se strică foarte usor. Dacă doriți să vedeți cum pot fi dărâmate, putem să luăm o urnă și să facem un experiment. Sunt sigur ca asta se face intentionat, se sparg aceste urne, pentru că nu este atât de ușor să strici betonul armat”, a declarat Ghenadie Șmulschii, viceprimar de Bălți.

De calitatea, dar și prețul urnelor de gunoi sunt revoltați și bălțenii.

„O simplă risipă de bani. Au fi putut instala urne din metal. Ar fi fost mai rapid și mai ieftin. Cu siguranță că nu costă așa mulți bani. Au fi putut să pună și o găleată.”

„Mi se par că sunt incomode. Trebuie să te bagi cu mână acolo, mi se par incomode. Sunt ușor de stricat. Mai bine ar fi instalat urne metalice, așa cum erau până acum, ar fi fost mai bine și mai ieftin.”

„ Eu de câte ori arunc ceva la aceste urne vin cu mâinele zgâriate pentru că spațiul cela gol, care a fost tăiat dreptunghiular este foarte incomod. Evit să arunc ceva la urnele date pentru că sunt rânită la mâini, nu sunt comode.”

„Nu merită acești bani. Clar lucru. Probabil e posibil ceva mai bun și cu mai puțin preț, dar pentru asta trebuiesc oameni onești și cinstiți și cu suflet mare pentru țară.”

De la instalarea celor 150 de urne, peste 20 au fost deja distruse.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"