NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ungheni va fi mai atractiv pentru turiști. Municipiul a fost vizitat de o delegație UE în frunte cu ambasadorul Jānis Mažeiks

La Ungheni a fost lansat proiectul „Acțiuni Durabile pentru Creștere Economică prin Turism”, în valoare de 800 de mii de euro, finanțat de Uniunea Europeană. Cu acest prilej, municipiul a fost vizitat de o delegație UE în frunte cu ambasadorul Jānis Mažeiks. Tot astăzi, municipiul Ungheni și Cahul au primit câte un grant de 50 de mii de euro pentru infrastructură și business.


Cu sprijinul Uniunii Europene, în Republica Moldova vor fi formate mai multe grupuri locale de acțiune și vor fi create noi locuri de muncă, în special la Ungheni și Cahul.

„Ungheniul este una dintre regiuni de interes pentru Uniunea Europeană în cooperare cu Republica Moldova. Și sunt pentru prima dată în Ungheni. Acest proiect este pentru a întări capacitatea regiunii în a promova turismul”, spune Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Proiectul „Acțiuni Durabile pentru Creștere Economică prin Turism” este implementat în parteneriat cu Asociația Obștească „Centru Regional de Dezvoltare Durabilă” și primăria municipiului Ungheni.

„Nouă ne revine o activitate foarte amplă de informare și conștientizare a publicului larg, privind valoarea obiectivelor turistice pe care le avem aici. Dorim să-i conștientizăm să fie cât se poate de activi în ceea ce privește portul popular”, spune Svetlana Ciobanu, directoare executivă AO „Centru Regional de Dezvoltare Durabilă”.

În cadrul proiectului vor fi identificate câteva rute turistice, va fi construit un Centru de Informare Turistică, care va include și o sală de expoziție.

„Dacă vrei să vină oamenii să facă investiții, că asta este ideea de dezvoltare economică, trebuie să te faci auzit, trebuie să te faci văzut. Și anume turizmul în ideea noastră este o oportunitate perfectă pentru acest lucru”, spune Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Compania lui Denis Tanașciuc este una dintre cele 55 susținute de Uniunea Europeană în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.

„Cu ajutorul grantului am achiziționat mai multe echipamente și utilaje pentru dotarea, în primul rând, secției de producere și pentru zonele, unde nemijlocit comercializăm produsele noastre. Grantul a fost în valoare de aproape 30 de mii de euro”, povestește Denis Tanașciuc, un antreprenor local.

„Noi implimentăm un program de 5 ani care se numește „EU4Moldova: Regiuni-cheie” în Ungheni și în Cahul și acest program este finanțat de UE și este, într-adevăr, focusat pe integrarea dezvoltării economice și sociale în aceste două regiuni”, spune Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD Moldova.

„Avem o componentă mare, largă. 1,7 milioane de euro sunt bani nerambursabili acordați de către Uniunea Europeană în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.”, susține Alexandru Pelivan, manager de program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.

Grație UE, centrul municipiului Ungheni arată altfel. Oamenii se pot bucura de o infrastructură dezvoltată și chiar de un havuz.

„Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a investit peste un milion de euro în renovarea centrului municipiului Ungheni. Suntem aici, în piața Independenței, dar în spate avem și strada Națională care a fost complet renovată. Ceea ce nu putem vedea, din păcate, sunt rețelele de apă-canal, care, la fel, au fost renovate în zona centrală. Acum este în derulare amenajarea pistelor pentru bicicliști”, povestește Alexandru Pelivan.

Ungheniul și Cahulul au mai primit astăzi câte un grant de 50 de mii de euro.

„Acest grant este foarte binevenit în ceea ce privește implementarea multiplelor proiecte care vor viza atât infrastructura, cât și partea economică, dezvoltarea și susținerea tinerilor antreprenori care urmează să-și deschidă sau să-și dezvolte afacerile”, spune reprezentanta Cahulului.

O echipă de profesori și copii de la centru multifucțional „Regina Maria” din Ungheni a creat lucruri de artizanat, pe care le-a oferit în dar oaspeților.

„Este un centru renovat și deschis cu ajutorul granturilor oferite de partenerii europeni. Tot ce ține de tradiții, de promovarea atât a portului național și a tradițiilor populare pentru turiști este de bun augur. Și sperăm să avem la noi la centru cât mai mulți vizitatori”, spune Aliona Leșanu, directoarea Centrului Cultural Multifucțional „Regina Maria”.

„Păpușica Regina Maria. Neapărat dăruim o păpușă gazdelor care ne primesc sau care vin la noi în ospeție”, spune Angela Racovița, meșteriță populară.

Localnicii se bucură de tot suportul oferit de Uniunea Europeană.

„De la o vreme încoace, de când m-am întors în țară, că sunt vreo 13 ani de când m-am reîntors, am observat foarte mari schimbări și investiții. Că la început am avut impresia că mă întorc în Uniunea Sovietică, dar acum pavaj, curățenie.

„Foarte frumos evenimentul. De-ar veni mai mulți aici la noi în Ungheni cu așa ceva, cu proiecte, cu granturi.”

„Mai multe persoane sper să stea pe loc, să nu facă influența asta de a pleca peste hotare, fiindcă avem o țară foarte frumoasă și cu o cultură foarte frumoasă în primul rând”, spun oamenii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"