NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Unica galerie de artă din nordul R. Moldova a inaugurat prima expoziție

O galerie de artă, unica în nordul Republicii Moldova a fost deschisă ieri în orașul Drochia. Vizitatorii au putut admira lucrările expuse de graficianul Roșca Ruslan, cunoscut în țară, dar și peste hotare.

Galeria are o suprafață de 85 metri pătrați și include trei săli. Aici, oamenii însetați de artă vor putea admira expoziții de tablou, sculptură și fotografie.

Sunt foarte impresionată, pentru că vreau să vă spun că este un lucru formidabil pentru timpurile noastre să ai curajul să formezi un spațiu cultural, pentru Drochia este extraordinar.

Nu necesar, era imperativ. Arta ar trebui să înnobileze mediul vital, numai prin galerii, prin activitate artistică.

Ruslan Roșca și-a expus 22 de lucrări din diferite colecții, precum „Monte Cristo” sau „Pupăza din Tei”.

În primul rând sunt plăcut surprins că în partea nordului a Republicii Moldova s-a format un loc cultural la care poate veni tineretul și toate persoanele care vor să afle ceva despre artă. Aici sunt 16 tablouri și în sala de conferință încă 6. În total am adus 22 de lucrări, a spus ROȘCA RUSLAN, grafician.

Ideea de a deschide o galerie de artă în orașul Drochia aparține directorului muzeului de istorie din localitate, Dumitru Postovan. S-a inspirat de la vecinii de peste Prut și a dorit cu tot dinadinsul ca acest vis să devină realitate. Contribuția sa financiară pentru construcția galeriei a fost de 200 de mii de lei.

De la o casă delăsată, mi-a venit ideea trezindu-mă într-o dimineață, am studiat, am cerut acordul preșidenției și când a fost acceptat, am început lucrările. Timp de un an și jumătate au durat lucrările. Eu am lucrat mult timp în Europa, sunt lucrător din domeniul culturii, am văzut foarte multe lucruri frumoase. Ideea mi-a parvenit de la prietenii noștri de peste Prut, de la Botoșani, a povestit DUMITRU POSTOVAN, directorul Galeriei de Artă.

La eveniment au fost prezenți mai mulți oaspeți de la Chișinău. Aceștia au menționat că educaţia artistică este extrem de importantă în dezvoltarea tinerei generaţii.

Eu cred că aceasta ar fi o bună lecție și pentru alte centre care au spații adecvate unor asemenea galerii. Și lumea trebuie educată în spiritul frumosului. Cred că această galerie va avea printre vizitatori mulți copii, care vor trebuia să ia cunoștință istoria acestui spațiu, a adăugat TUDOR ZBÎRNEA, directorul Muzeului Național de Arte

Este un lucru de extraordinar ceea ce se întâmplă astăzi la Drochia. Este prima galerie de artă care se deschide în acest oraș și în general, în acest raion. Sigur că noi ne bucurăm de acest lucru, ne bucurăm că arta și artele plastice sunt promovate și aici în Drochia, a declarat ANDREI CHISTOL, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Galeria de arte a fost deschisă grație suportului Consiliului Raional Drochia, care  a alocat în acest sens peste 600 mii de lei.

Suportul financiar din partea consiliului numai în anul 2020 a fost 509 mii lei, anterior au fost alocați alte 100 de mii. Am pus în plan să luăm un obiect și să îl ducem de la început până la capăt. Nu am vrut să operăm cu sume mici, și să ne întoarcem de la ce am pornit să facem cu 3 ani în urmă, a declarat VASILEAN ALEXEI, președintele raionului Drochia

Luna viitoare, cel care-și va etala lucrările la galeria de artă din Drochia va fi sculptorul român Alexei Vidraşcu.

 

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

http://drrm.gov.ro/w/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"