NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Unii bătrâni din Bălți își vând „amintirile” cu 10 lei

Săracia și nevoile i-au scos în stradă pe unii pensionari din Bălți. Aceștia sunt nevoiți să-și vândă tot ce mai au prin casă, pentru a putea supravețui. Comercianții stradali pot fi observați lângă stații de autobuz și în parcuri. În aceste piețe improvizate poți găsi orice: de la lengerie intimă, haine, veselă, până la ceasuri, monede vechi și medalii, care nu mai au loc în casă din cauza sărăciei. În mare parte, prețul acestora nu depășește nici măcar 20 de lei.


Anastasia Moscaliuc are 82 de ani și locuiește de una singură deja de 40 de ani, după ce și-a pierdut soțul și fiul. Acum, pentru a câștiga un ban, femeia își vinde „amintirile” legate de familie și casă lângă stația din centrul orașului. Sunt săptămâni în care însă nu vinde nimic și se întoarce acasă mâhnită.

„Dacă cineva mi-ar fi spus că vei ieși la pensie și vei umbla cu gențile, nu eram să-l cred niciodată. Sunt săptâmâni când nu câștig nimic, cine are nevoie de aceste terfe? Dar nici acasă nu pot sta! ”, a spus Anastasia Moscaliuc, pensionară.

Bătrâna ridică o pensie lunară de 1500 de lei, prea puțin pentru a face față cheltuielilor. Zilnic, este nevoită să mănânce fidea de preparare rapidă și cartofi. Carnea se regăsește prea rar în meniul femeii.

„Mănânc fidea de preparare rapidă , cartofi , crupe, carne nu prea, mai cumpăr seturi de carne, dar  acolo sunt doar oase,” a adăugat bătrâna.

Tot acolo am găsit-o și pe Zinaida Chișlari. Femeia și-a scos în vânzare hainele, bijuteriile, dar și discurile de venil, pe care le asculta cu bucurie acum patru decenii.

„Tare îmi pare rău, dar ce să fac? Primesc o pensie de o mie și trei sute de lei, este posibil să supraviețuiești?Nu-i posibi. Ne străduim să câștigăm cel puțin de o pâine, un lapte sau niște oase pentru supă, carne nici nu cumpăram pentru că nu ne putem permite,” a povestit Zinaida Chișlari, pensionară.

Iar Zinaida Lopatinscaia ridică o pensie de doar 1050 de lei. Femeia visa să aibă o bătrânețe fără lipsuri. A lucrat o viață întreagă la o fabrică din localitate, iar acum a ajuns să vândă în stradă tot ce are prin casă.

„De trăit trebuie de trăit , doar nu voi cerși? Muncesc cum pot. Zece, cinci , douăzeci și cam asta, pentru că nimeni nu dă mai mult, dar trebuie să vând să am cel puțin de mâncare. ”

Le trebuie sau nu, unii oameni cumpără de la bătrânele diferite mărunțișuri, mai multă pentru a face o pomană, spun cumpărătorii.

„Uneori poate nici nu ai nevoie de anumite lucruri, dar le cumperi pentru că îți este jale de persoana care stă aici toată ziua și vrea să câștige vreo „copeică”.

„Am cumpărat mai mult  încălțăminte pentru serviciu, este de calitate, foarte bune lucruri, produse înainte”, au spus oamenii.

Conform Biroului Național de statistică , pensia medie în Republica Moldova pentru anul 2019 este de 1900 de lei. În România de exemplu, pensia media lunară  este de 1300 de lei românești, echivalentul a 5300 de lei moldovenești. Cea mai mare discrepanță la capitolul pensii este între Moldova și Luxemburg. Acolo,  bătrânii primesc o pensie mai mare de 30 de ori decât moldovenii, adică 3000 de euro sau 60 de mii de lei, fapt ce le permite pensionarilor să-și petreacă bătrânețea mergând la plajă, în vacanțe și în localuri de agrement.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"