NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Unii judecători ar trebui să ajungă la fermă”. Maia Sandu spune când va fi curățat sistemul judecătoresc

În maxim doi ani, justiția din R. Moldova va fi alta, iar judecătorii și procurorii corupți și incompetenți vor fi excluși din sistem. În cadrul unei vizite în nordul țării, Maia Sandu a promis oamenilor o evaluarea corectă a celor care ne fac dreptate. Până atunci, oamenii se plâng de neglijența unora dintre ei.

„Pe mine mă interesează ce fel de judecătorii avem în țara noastră, ce fel de judecători? Eu i-aș fi trimis a doua zi la o fermă. Oamenii au primit salariu în ziua în care nu s-au prezentat o dată, de două, de trei ori la ședință? De șapte ani de zile nu poate să fie închis un dosar”, a spus un localnic.

Șefa statului a declarat că este important ca atunci când un dosar ajunge în instanța de judecată să nu fie lăsat pe raft să se prăfuiască până îi va expira termenul.

„Cinci judecători din 29 este puțin. Mai sunt câțiva pentru care trebuie să se ia decizii în viitorul apropiat. Repet, această evaluare va continua, doar că ea durează. Evaluarea nu o face eu sau colegii din Parlament, dar experți străini”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu și-ar dori ca lucrurile să se miște mai rapid, însă există anumite proceduri și standarde care trebuie respectate.

„Poate că va dura încă 1-2 ani, dar vom ajunge în situația în care toți judecătorii și procurorii care vor rămâne în sistem vor fi oameni onești”, a adăugat șefa statului.

„Cei șase membri ai comisiei de pre-vetting evaluează toți candidații. Ulterior va urma comisia de vetting care va evalua judecătorii Curții Supreme de Justiție. În scurt timp va fi adoptată legea vetting-ului. Mai târziu, pe verticală, de sus în jos vor fi verificați toți procurorii și judecătorii. Comisiile de evaluare vor ajunge și în Dondușeni”, a declarat Igor Chiriac, deputat PAS.

Comisia de Pre-Vetting va activa până pe 30 iunie 2023.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"