NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Unirea Basarabiei cu România, marcată cu mult fast la Bălți. Printre invitați, un secretar de stat de la București

La Bălți au fost celebrați 102 ani de la Prima declarație de Unire semnată la aici, pe 3 martie 1918. În data de 7 martie, toți bălțenii care simt românește au fluturat tricolorul și au depus flori la monumental lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

 

De aici a pornit Unirea. Mă bucur foarte mult că acest discurs de comemorare a înaintașilor noștri și a celor mai importante date istorice, este păstrat viu, aici, la Bălți, a declarat ANA GUȚU, Secretar de stat al Guvernului României

 

Am decis, împreună cu Asociația de Conservare a Patrimoniului Cultural, cu binecuvântarea preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți, ca în ziua de sâmbătă, să dăm mai multă oportunitate oamenilor de a participa la acest eveniment. Este un lucru sfânt, reîntregirea țării și reunirea neamului, spune SERGIU BURLACU, consilier municipal.

Evenimentul a continuat cu un concert organizat la fosta „Zemstvă din Bălți”, actualul sediu al Stării Civile.

Nu mă așteptam să vină atât de mulți oameni la această manifestație. Văd că au venit mai mulți decât pe 1 decembrie 2019. Oamenii se simt bine, au venit cu un drapel pe care l-au expus, a menționat PETRIȘOR DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți

 

 Noi suntem din România pentru că nu ne lăsăm niciodată frații la nevoie. Credem că este nevoie de două componente esențiale pentru unirea Republicii Moldova cu România. Una este ca oamenii, la nivel intern, să știe să fie fidelizați cu informațiile bune care ar avea loc în urma unirii, iar a doua cale, este presiunea pe care trebuie să o facem asupra autorităților pentru a lua demersurile necesare și legale pentru a înfăptui această unire.

 

 Cred că acest eveniment este de o importanță istorică foarte mare pentru țara noastră, întrucât, a contribuit, în mare parte, la dezvoltarea noastră ca un neam integru. Suntem o parte a României, afirm asta cu certitudine.

Tot astăzi, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost organizată o masă rotundă unde au fost discutate evenimentele din 3 martie 1918, dar și despre cele care au urmat.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata