NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ursula von der Leyen i-a urat bun venit Maiei Sandu: „Am avut discuții intense cu ea în ultimele săptămâni, în special despre criza aprovizionării cu gaze”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a urat bun venit Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu la începutul celui de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, care se desfășoară în aceste clipe la Bruxelles.

 

 

 

Edilul european a ținut o conferință de presă în care a declarat că îi pare bine să o întâmpine pe șefa statului și că așteaptă cu nerăbdare să aibă loc discuția cu participanții la Summit-ul Parteneriatului Estic.

,,Buna ziua, 

Sunt fericită să îi urez bun venit Președintei Maia Sandu. Am avut discuții intense cu ea în ultimele săptămâni, în special despre criza aprovizionării cu gaze, cu care se confruntă Republica Moldova. Am anunțat un pachet de urgență, pentru a ne intensifica sprijinul pentru Moldova. Mă bucur că,  comisarul Várhelyi și Ministrul de Externe al Republicii Moldova semnează astăzi acest pachet. Oferim 60 de milioane de euro pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la gaze asupra celor mai vulnerabile persoane din Moldova. De asemenea, aștept cu nerăbdare discuția noastră, în această după-amiază, cu prietenii noștri la Summitul Parteneriatului Estic. Vom aborda subiecte importante, de la combaterea COVID-19 la situația geopolitică din regiune și agenda noastră viitoare. Mulțumesc”, a declarat Președinta Comisiei Europene.

La rândul ei, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe rețele de socializare: „M-am bucurat să o revăd astăzi, la Bruxelles, pe Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene. Am discutat despre situația curentă din Republica Moldova și despre reformele pornite de guvernare. Am asigurat-o că obiectivele noastre rămân neschimbate și urmăresc să facă viața cetățenilor mai bună. Am mulțumit pentru susținerea oferită de UE pe parcursul întregului an, inclusiv pentru Planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane euro, pentru ajutorul în lupta cu pandemia de Covid-19 și în gestionarea recentei crize energetice. De asemenea, am discutat despre cooperarea dintre UE și Republica Moldova în anul 2022.

Am salutat împreună cu doamna von der Leyen semnarea, de către vicepremierul Nicu Popescu și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a Acordului de finanțare privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”.
🔹 Acordul deschide calea pentru cele 60 de milioane de euro, oferite țării noastre de Comisia Europeană ca ajutor în plină criză energetică.
🔹 Asistența este nerambursabilă și va intra în bugetul statului până la sfârșitul acestui an.
🔹 Sprijinul UE ne va ajuta să reducem cheltuielile pentru încălzire pentru persoanele cu venituri mici și să consolidăm securitatea energetică.
Este încă un gest de solidaritate din partea UE față de cetățenii Republicii Moldova, pentru care suntem recunoscători”.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata