NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Va avea sau nu, Mihai Volontir, un monument la Bălți? Reacția primarului și a soției maestrului

„Mi-a spus în față că va fi cel mai frumos monument din oraș? De ce ne este memoria la „spălat”?” spune Eufrosinia Dobândă-Volontir, soția regretatului actor de teatru și cinema, Mihai Volontir. Femeia se plânge de indiferența autorităților, care acum cinci ani, au promis să ridice un monument în cinstea maestrului. Azi, când artistul ar fi împlinit 86 de ani de la naștere, văduva acestuia și-a spus păsul.

Multe s-au spus, că va fi numită o stradă de valoare, un edificiu. multe. Să vedeți cum îl respectă și știu toți de el în afara țării, dar noi, nu știu, de ce suntem așa? De ce ne este memoria la spălat? Și de ce ne amintim de el de ziua lui s-au când a decedat?”, a menționat văduva lui Mihai Volontir.

Văduva artistului mărturisește că moartea lui Mihai Volontir a lăsat un gol imens pentru toți.

Ne-a rămas un pustiu imens, toți îi simțim lipsa. Se creează impresia că o să te întorci în stânga și în dreapta și de undeva o să apară, după un copac, după un colț, din spatele unei clumbe de flori, de pe un scaun sau stând de vorbă cu un copil. E greu…”, a spus Eufrosinia Dobândă- Volontir.

Edilul de Bălți, Renato Usatîi, dă asigurări că în următoarea perioadă vor fi inițiate consultări publice, în vederea redenumiri unei strazi din oraș în cinstea lui Mihai Volontir. Cât despre monumentul promis, dar nerealizat, acesta a declarat că în 2016, nu au ajuns la un consens cu soția maestrului.

Am o datorie nu doar spirituală. Deoarece a fost instalat bustul maestrului, intenționăm să găsim un loc, lângă casa unde a locuit, aici, pe strada Independenței, lucru care trebuie discutat și cu membri familiei, dar acest monument eu îl voi ridica”, a precizat primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Rudele și colegii de breaslă, care au venit să depună flori la bustul lui Mihai Volontir, spun că artistul a fost un iubitor de neam și țară, un om al artei cu un talent desăvârșit.

Îmi pare rău de pierderea noastră, dar aceasta este viața. Nu e nimic veșnic, doar amintirea. A fost un exemplu pentru familie și pentru cei din jur”, a precizat fratele mai mic a lui Mihai Volontir.
 
Pentru noi a fost un exemplu, pentru lumea care-l stima, el a iubit și pe copilașii mici, care mergeau pe stradă.  El o iubit orașul, oamenii”.
 
Dumnezeu să-l ierte. Noi, ăștia care am rămas, trebuie să-i cinstim memoria, măcar ceva, fiind că e un om ( cum cântă, auziți), e un om total al teatrului și al orașului Bălți, cu toate că e nu din Bălți născut, e un om total. Veșnica pomenire”, a adăugat directorul artistic al teatrului, Constantin Stavrat.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934 în satul Glinjeni, raionul Rezina. A jucat pe scena Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” aproape șase decenii. Marele actor s-a stins din viaţă în septembrie 2015, la vârsta de 81 de ani.
 

1 Comentariu
  1. […] Femeia se plânge de indiferența autorităților, care acum 5 ani, au promis să ridice un monument în cinstea maestrului. Ieri, când artistul ar fi împlinit 86 de ani de la naștere, văduva acestuia și-a spus păsul, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata