NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Va veni sau nu la covor? Primarul satului Pelinia, acuzat de corupție și amenințare cu moartea

Pelinia este a treia localitate din nordul Republicii Moldova, unde chemăm primarul la covor. Este vorba despre Titus Sărăteanu, care conduce cu primăria din anul 2015. A fost membru al Partidului Demnitate și Adevăr, iar ulterior a aderat la Partidul Politic „ȘOR”.

Îi rog pe toți lingăii lui, să nu mă sperie pe mine cu moartea, chiar și azi noapte a fost așa ceva.  Și el pe mine acum mă sperie cu moartea. După ce mi-a luat și ajutorul material, și pământurile care erau lăsate pe testament.„, a spus Petru Postolachi, locuitor al satului.

Agenții economici din sat afirmă că niciodată nu au fost susținuți de primar. Mai mult, ei nici nu mai țin minte când ultima dată acesta a organizat audieri publice cu locuitorii.

El nu are interes. Poate comunică cu alți oameni, dar nu cu noi.„, a spus Alexandru Țurcan, agent economic.

Potrivit oamenilor, Titus Sărăteanu a permis unor baroni locali să transforme pășunile satului în câmp arabil, contra unor sume mari de bani.

Iată banii noștri din primărie, iată lumina noastră, iată străzile noastre, iar noi căutăm nuștiu ce. Noi căutăm lumină, că nu avem străzi, nu avem încălzire la grădinițe, nu avem spital. Dar uitați-vă, banii satului sunt aruncați aici.„, a spus Aliona Țurcan, agent economic.

Oamenii sunt dezamăgiți de activitatea primarului și spun că regretă că l-au votat pentru a doua oară.

Aceasta este programa mea electorală. Eu am lucrat pentru el. Că pe el nu îl duce capul să facă ceva. Acum vreau prin dvs, să îmi cer scuze de la sat, că l-am făcut primar.„, a mai adăugat Petru Postolachi, locuitor al satului.

Alexandra Pripa a lucrat la biblioteca din sat aproape 50 de ani. A fost concediată fără a fi, cel puțin, anunțată.

Banii noștri nu au ajuns la Drochia la sindicatele culturii. 47 de ani am lucrat, când nimeni nu vroia să lucreze pe frig. Dar dumnealui știe cum noi lucram? El venea de la Parlament și încă se mira de unde la noi în sat încă există biblioteca.„, a spus Alexandra Pripa, locuitoare a satului.

Pelinenii spun că alesul local a uitat și de drumuri, precum și de promisiunile electorale. Unele nu au fost reparate de zeci de ani.

Rău se poartă el. Avem o bucată de drum care trebuie făcută, și promite să o facă, și nu o mai face. O să facem.

Noaptea, în Pelinia e întuneric beznă. Străzile nu sunt iluminate deloc.

Dar lumina din sat? Mergem și ne scoatem ochii.

 Și apa din sat este de calitate rea.

Nu știu, văd mulți pe facebook că se plâng de calitatea apei din oarecare fântâni. Ele nu  funcționează normal. Știu că este problema de roșeață de apă.

Totuși, sunt și oameni care îl laudă pe primar și spun că Titus Sărăteanu este un om gospodar și săritor la nevoie.

Multe a făcut. – De exemplu? –Iată a pus pietriș prin sat, dacă ar pune mai mult, ar fi mult mai bine…

 Este un om bun, la locul lui. De câte ori ne-am adresat la el, dumnealui ne-a ajutat…

 Foarte bine, ne place. Dar nu se descurcă pentru că nu are susținere din partea nimănui.

Primarul s-a arătat deranjat de vizita jurnaliștilor Nordnews în localitate. Acesta a venit cu o reacție pe facebook. Intenția jurnaliștilor de a realiza o emisiune a fost calificată de Titus Sărăteanu drept un atac la comandă.

Am mers la primărie să discutăm personal cu alesul local. Acesta nu a fost de găsit la locul de muncă.

Titus Sărăteanu nu a răspuns de mai multe ori la apelurile mele telefonice, am decis să vin cu o solicitare în care îl chem la o discuție publică cu cetățenii.„, a spus Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News

Rog să fie redistribuită primarului. –Da, eu o voi transmite, primarul o va primi spre aprobare.

A doua zi, jurnaliștii Nord News au fost sesizați că primarul se află la locul de muncă în stare de ebrietate. Echipa noastră a mers la Pelinia pentru a verifica informația, dar și pentru a întreba primarul, de ce evită discuțiile cu presa și localnicii. Alesul local a încercat să scape de jurnaliști și chiar a agresat echipa de filmare. 

” – De ce dvs nu doriți să comunicați cu reporterii nordnews.md? Noi dorim să vă invităm la dezbateri publice. „, a spus Dumitru Pelin, reporter Nord News

Colega mea v-a lăsat și o scrisoare. –Nu mi-a lăsat nimic! – Ieri colega mea v-a lăsat o scrisoare. –Corect ieri, și ce doriți? ” a spus Titus Sărăteanu.

–Dle primar, așteptați să vină poliția, să vadă acești micuți cum primarul lor consumă alcool. DE CE MĂ LOVIȚI? DE CE MĂ LOVIȚI? –Pentru că dvs mă ofensați.

Satul Pelinia este cel mai mare sat de la nordul Republicii Moldova. Acesta numără peste 7000 de  locuitori.

Cum apreciază oamenii activitatea primarului? Va accepta sau nu Titus Sărăteanu să discute cu locuitorii și presa? Răspunsurile la aceste întrebări le aflați în cadrul emisiunii „Primarul la covor”.

Vă așteptăm pe 10 NOIEMBRIE, ORA 14:00, LA PRIMĂRIA DIN PELINIA, la cea de a III – a emisiune „Primarul la Covor”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"