NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Vaccinul anti-COVID îmi va modifica ADN-ul? Mă poate face infertil? Specialiștii din Bălți spulberă miturile

Vaccinurile nu sunt sigure, deoarece au fost dezvoltate prea repede, vaccinul conține un microcip, îmi va modifica ADN-ul sau mă poate face infertil. Sunt doar câteva dintre miturile legate de imunizarea împotriva coronavirusului, pe care specialiștii din Bălți le dezmint și îndeamnă oamenii să se vaccineze. Asta pentru că în ultimele săptămâni, tot mai puțini bălțeni aleg să se imunizeze, iar nmărul copiilor vaccinați este de doar 134.


„În municipiu Bălți, până la moment, au fost vaccinați 134 de copii, inclusiv cu prima doză 85 și cu a doua doză 49 de copii. Nu am avut reacții post-imunizare care au fi fost înregistrate la copiii vaccinați. Copiii au fost vaccinați la inițiativa și cu acordul părinților”, susține Virgil Manole, șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți.

În municipiul Bălți, vaccinarea copiilor a început în data de 17 noiembrie, prin Ordinul Ministerului Sănătății. Minorii sunt imunizați cu serul Pfizer, însă prea puțini părinți aleg să-și vaccineze odraslele.

Femeie: „Noi nu ne vaccinăm.”

Reporteră: „De ce?”

Femeie: „Eu nu consider că e nevoie să ne vaccinăm.”

Reporteră: „Iar pe copii?”

Femeie: „La fel. Mai ales pe copii nu-i vaccinez.”

Reporteră: „De ce?”

Femeie: „Eu nu consider că e prima necesitate. Mai bine altceva ar face, decât să vaccineze.”

Dacă acum o lună, săptămânal, se vaccinau până la o mie de bălțeni, în prezent, numărul acestora a scăzut considerabil, până la 350 de persoane pe săptămână.

„Vaccinarea populației în ultimele 2-3 săptămâni a scăzut comparativ cu săptămânile precedente, practic, de două-trei ori”, afirmă Virgil Manole.

Până în prezent, doar 29% din bălțeni au fost vaccinați complet.

Vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți, Ala Condrea, susține că pacienții care ajung în Secțiile de Terapie Intensivă sunt nevaccinați.

„La ziua de astăzi, din 17 pacienți, care sunt internați la Secția de Terapie Intensivă cu forme grave și extrem de grave de Covid, noi nu avem niciunul vaccinat.  Anume în organism nevaccinat au loc aceste mutații noi și noi, în continuu. Și din cauza celor nevaccinați noi suntem cu anumite restricții în societate”, spune Ala Condrea.

Oamenii spun că se tem de vaccinuri expirate, despre care au auzit la televizor.

Femeie: „Nu cred nimic bun. Pentru că se spune că parcă vaccinuri expirate ne livrează. De aceea e mai bine să nu ne vaccinăm.”

Reporteră: „Iar de Covid ați fost bolnavă? Vă temeți de el?”

Femeie: „Nu mă tem și nu am fost bolnavă.”

De cealaltă parte, medicii ne asigură că toate vaccinurile administrate în Republica Moldova au fost și sunt valabile.

„Nu am avut niciun vaccin cu termenul expirat”, susține Ala Condrea.

„Au fost administrate numai vaccinuri cu termini valabili”, spune Virgil Manole.

Un alt mit care îi sperie pe moldoveni este că se încearcă reducerea populației prin vaccinare.

Femeie: „E minciună.”

Reporteră: „De ce minciună?”

Femeie: „Pentru că asta omoară oamenii. Vor să curețe populația.”

Reporteră: „Cum mai exact omoară? Deocamdată Covidul omoară.”

Femeie: „Nu știu, dar așa toți spun.”

Reporteră: „De la vaccinare la noi nicio persoană nu a murit. Dar de la Covid au murit sute, mii, milioane.”

Femeie: „Nu știu.”

„Circulă zvonuri precum că prin vaccin se încearcă reducerea populației. Eu vă pot spune, că de la vaccin nu a murit nimeni. În schimb, de la Covid, în toată lumea, au murit deja milioane de oameni”, afirmă Virgil Manole.

Și infertilitatea îi sperie pe oameni. Unii sunt convinși că dacă se vaccinează, nu vor putea avea copii.

„De asemena, este un mit că vaccinul provoacă infertilitatea”, susține șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți.

„Iată, cei bolnavi de Covid au toate șansele ca să rămână infertili. Noi avem deja nașteri din cupluri care s-au vaccinat. Nașterile care au fost de la femeile neinvestigate, de la femeile gravide, care au suportat Covidul în perioada sarcinii, nefiind vaccinate, copiii se nasc cu probleme foarte severe de sănătate. Se nasc cu anomalii de dezvoltare”, afirmă vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți.

Culmea e că unii consideră că vaccinul poate schimba personalitatea și chiar să provoace paralizie.

Femeie: „Mi se pare că asta e intenționat inventat, ca cumva să-i mintă pe oameni. Pentru că chiar și oamenii se schimbă. După ce li se administrează acest vaccin, oamenii devin cu totul diferiți.”

Reporteră: „Iar pe ce se bazează presupunerile dumneavoastră?”

Femeie: „Se bazează pe ceea, că ei pun vaccin și majoritatea se îmbolnăvesc, rămân cu picioare paralizate, cu mâini. Eu niciodată nu mă voi vaccina, nici pe mine, nici pe copii.”

„Nu am avut complicații grave sau foarte grave în ceea ce ține de administrarea vaccinurilor anti-Covid. Ideea precum că vaccinarea modifică personalitatea, tot nu are temei științific”, spune Virgil Manole.

„Nu avem până astăzi înregistrat niciun caz de deces sau de complicații severe cu invalidizarea persoanei, a pacientului, care ar fi lăsat dizabilități”, susține Ala Condrea.

Deși numărul celor infectați cu coronavirus, dar și a deceselor, este în continuă creștere, unii oameni încă nu cred în existența acestei boli și susțin că este doar o conspirație mondială.

Femeie: „Noi suntem contra.”

Reporteră: „De ce mai exact?”

Femeie:„Nu ne-am îmbolnăvit. Până acum nu ne-am îmbolnăvit, deci nu ne vom îmbolnăvi. Eu în general am o atitudine negativă față de vaccinare. La mine, iată, la un anișor pe nepot l-au vaccinat cu un vaccin simplu. Ne-am chinuit cu el prin spitale câteva luni.”

„Nu știu, eu sunt împotrivă.”

„Pentru că toate astea e politică. Ei toate astea impun oamenilor. Asta trebuie să fie alegerea mea, nu a altcuiva.”

„Există un oarecare virus, dar nu cred că e Covid. Această e o infectare artificială”, spun unii oameni.

În municipiul Bălți, cu a doua doză de vaccin s-au imunizat peste 20 de mii de persoane, iar doza booster a fost administrată la 2.217 bălțeni. Nici în raioanele de nord, rata vaccinării nu este prea mare, mai ales la copii. Cei mai mulți minori au fost imunizați în raionul Edineț – 168 la număr.

tabel

Femeie: „Cu Pfizer ne-au vaccinat.”

Reporteră: „A câta doză?”

Femeie: „A treia.”

„Cred că e o chestie obligatorie pentru fiecare om, dacă vrea să fie în siguranță.”

„Cred că orice persoană responsabilă ar trebui să facă vaccin, indiferent care tip. Pentru că, cred că toate asigură protecție împotriva formelor grave de Covid. 0 Eu m-am vaccinat, e bine pentru mine. Mama mea s-a vaccinat, are aproximatim 60 de ani. Foarte bine a suportat.”

„Am și a treia doză deja. Iată, tocmai mi-am făcut xeroxul.”

„Eu m-am vaccinat și mi-aș dori ca toți să se vaccineze”, spun oamenii.

Bărbat: „Trebuie să ne vaccinăm, desigur.”

Reporteră: „Dumneavoastră sunteți vaccinat?”

Bărbat: „Încă nu.”

Reporteră: „Ce vă oprește?”

Bărbat: „Pur și simplu, nu știu unde să merg.”

Pe țară, aproape 1 804 000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză de vaccin și 990 000 cu ambele doze. Doar 85 228 s-au vaccinat cu doza booster.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"