NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Vaccinul cel de taină de la Edineț. Cine a benificiat de serul antiCOVID, refuzat de medici

Administrația raionului Edineț s-ar fi vaccinat în taină cu serul Pfizer. Cel puțin asta se arată într-o postare pe pagina de facebook a președintelui Partidului Politic „Partidul Schimbării”, Ștefan Gligor. Informațiile sunt respinse de președintele raionului, Nicolai Melnic, care, însă, recunoaște că i s-a propus să fie imunizat. La rândul ei, șefa Centrului de Sănătate Publică Edineț admite că de serul antiCOVID au beneficiat nu doar angajații medicali din raion. Printre ei este chiar primarul orașului, Constantin Cojocaru.


„Eu vă spun cu multă siguranță, am verificat și eu sistemul, nu este de la Consiliul Raional, nici președintele de raion, nici vicepreședinții, nici consilieri, nu avem pe nimeni vaccinat cu serul Pfizer. Poate că cineva este (vaccinat – notă red.) cu AstraZeneca, pentru că s-a deschis flaconul, și atunci, dacă soția activează în domeniul medical, poate să-și roage (soțul – notă red.) să vină să-și facă vaccinul pentru că se pierde doza”, a declarat Aliona Pistruga, șefa Direcție CSP Edineț.

Președintele raionului Edineț susține că dacă consilierii raionali s-au vaccinat pe ascuns, aceștia vor fi penalizați, indiferent de culoarea politică.

„ – Nu m-am vaccinat și în viitorul apropiat nu cred că o voi face. Cunosc învinuirea domnului Gligor, nimeni din echipa mea, din consilierii din partea Partidului Socialiștilor, din lucrătorii consiliului care suntem patru la număr nu s-a vaccinat. Mi s-a propus, dar am și fost sfătuit să-mi fac vaccinul. Dar am refuzat și de una și de alta.

– Cine v-a propus?

– Medicii de rând. Fiind la spital, întâlnindu-mă cu ei, mi-au adus la cunoștință ca au primit vaccinul și că ar fi bine să mă vaccinez”,  a spus Nicolai Melnic, președintele raionului Edineț.

În timp ce aleșii raionali neagă faptul că au fost imunizați împotriva la COVID-19, primarul orașului Edineț recunoaște că s-a vaccinat.

„–Dumneavoastră v-ați vaccinat împotriva Covid-19?

–Da, cu câteva săptămâni în urmă”, ne-a răspuns Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț.

De asemenea,  de vaccin ar fi beneficiat și Consilierul Raional neafiliat Igor Nepeivoda. Contactat telefonic acest a refuzat să vorbească cu reporterii nordnews.md.

De vaccin fără rând ar fi beneficiat și un agent economic din raionul Edineț, dar și subalternii săi. La telefon, antreprenorul a negat informația.

„– Nu. N-am fost vaccinați.

– N-au fost vaccinați?

– Nu. Mulți au fost bolnavi de coronavirus.

– Au fost bolnavi, dar în Edineț nimeni nu a fost..

– Nu. Nimeni din ei nu a fost imunizat”.

Până acum, raionul Edineț a primit 720 de doze de vaccin AstraZeneca și 222 doze de vaccin Pfizer. Nu toți medicii se grăbesc însă să se imunizeze. Directorul Spitalului Raional Edineț susține că din cei 480 de angajați ai instituției, doar 280 s-au vaccinat. Restul cadrelor medicale așteaptă alt vaccin.

„La spital am primit 320 de doze de AstraZeneca, dintre care s-au vaccinat 190 de doze. Restul 130 de doze s-au întors înapoi. Lucrătorii medicali sunt orientați mai mult spre vaccinul Pfizer, lucru anunțat anterior autorităților. Noi am primit 96 de doze de Pfizer care au administrate imediat, timp de două zile. La momentul de față, sunt încă 100 de persoane (cadre medicale – notă red.) care doresc să se vaccineze, însă aceștia doresc să se imunizeze anume cu  acest vaccin (Pfizer – notă red.)”, a declarat Anatolie Guțu, directorul spitalului raional Edineț.

„Noi am vaccinat cu AstraZeneca 190 de lucrători medicali (medici, asistente medicale, infermiere, personal de la gospodărie, administrație, contabilitate) și 96 de lucrători medicali s-au vaccinat cu Pfizer. Cu acest ser s-au vaccinat mai mult lucrătorii medicali care activează în secțiile de Covid-19. Nu s-a imunizat tot personalul medical pentru că avem angajați care sunt alergici la vaccin, dar și din cei care au refuzat individual vaccinarea. Sunt o o sută de persoane care nu au fost vaccinate”, a conchis Ala Bostan, șefa Unitate Primire Urgențe din cadrul Spitalului Raional Edineț.

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău, a anunțat pe pagina sa de facebook că a solicitat Ministerului Sănătății să-i prezinte registrele vaccinării în raionul Edineț, pentru a aduce lumină în acest caz.

Până astăzi, în Republica Moldova au fost vaccinate împotriva noului coronavirus 33895 de persoane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata