NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Vânzoleală electorală lângă secțiile de vot din Bălți

Alegerile parlamentare sunt în toi în municipiul Bălți. În imediata apropiere (cel mult 10 metri) de secțiile de votare se află reprezentații Partidului Politic Șor, Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor din R. Moldova, care se străduie din toate puterile să convingă alegătorii să opteze anume pentru candidații partidului lor.

Conform legii, „Asigurarea în ziua alegerilor a ordinii în localul de votare şi pe teritoriul din preajmă, în rază de 100 de metri de la localul votării, o poartă preşedintele biroului electoral al secţiei de votare. Deciziile luate în acest scop sunt executorii pentru toţi.”
În acest context, președintele biroului electoral al secției de votare nr.10/17, amplasată în incinta Școlii Profesionale nr. 4, strada Ivano Franco nr, Vladimir Gramă, ne-a spus că a permis reprezentanților partidelor să facă agitație electorale la numai 10 metri de la intrarea în secția de votare.
„ După legea nouă, acuma agitația se permite până la pragul secției de votare. Eu am rugat să se afle la 10 metri de la prag și să nu vie mai aproape.”
Despre anularea interdicțiilor de a face agitație electorală în chiar ziua alegerilor și în raza de 100 de metri de la secția de votare, ne-au  vorbit și reprezentanții Partidului Socialist.
„ Astăzi a fost anulată „Ziua Tăcerii”. Mai înainte era legea că nu se permite matincă la 100 de metrie de la secțiile de vot, dar la momentul de față se poate de făcut agitație peste tot.”
Mai mult, reprezentanții Partidului Politic Șor ne-au comunicat că ei au și permisiune în scris.
„ Da, noi avem permisiune, noi avem dreptul să împărțim pliante și să organizăm agitație electorală. Totul este conform legii.”
Reprezentanții PP Șor, PSRM susțin că stau aici de dimineață și că agitația electorală merge foarte bine. Ei informează lumea, îi îndeamnă să voteze pentru partidul pe care îl reprezintă.
„ – Cum merge agitația în ziua alegerilor?
-Foarte bine.
-Lumea vine?
-Trece lumea.
-Îi informați?
-Îi informăm numaidecât.
-De când stați aici?
-De la orele 06:00 dimineața.
-Ați înghețat?
-Am înghețat, e frig.
-Ce le oferiți oamenilor?
-Avem materiale de agitație, avem calendare, le lămurim, le spunem tot ce trebuie.
-Cum reacționează oamenii?
-Care reacționează bine, care rău, care sunt împortivă. Eu le zic, dacă vă place cum trăiți până acum, votați pentru cine doriți dumneavoastră.”
„ – Cum se desfășoară agitația electorală?
-Destul de bine, oamenii vin, se interesează, vin și i-au gazete, le citesc. Își fac concluzia și se duc, și votează.
-De la ce oră stați aici?
-Undeva de la ora 09:30.
-Ați reușit să convingeți multă lume?
-Lumea singură se apropie, noi nu alergăm din urmă la lume, cum fac alții.” 00:24
Reprezentanții Partidul Democrat menționează că, de asemenea, au venit de dimineață și că au reușit să convingă destul de mulți alegători să voteze pentru candidații lor.
„ De la ce oră sunteți aici?
-De dimineață.
-Și ați reușit să convingeți mulți oameni?”
Majoritatea alegătorilor afirmă  că sunt împotriva agitației electorale în chiar ziua alegerilor.
„ – Cum vă uitați la aceea că se face agitație electorală la numai 10 metri de la secția de votare?
-Ce pot face eu? Eu am votat toată viața, dar așa ceva încă nu am văzut, dar acum le-au permis. Nu știu cine le-a permis, Plahotniuc matincă.
-Dar aceasta este un lucru normal sau nu?
-Nu, aceasta nu este normal.
-Dar dumneavoastă v-ați convins mai de de mult pentru cine o să votați sau ați văzut acum reprezentanții partidelor, care fac agitație, și ați luat decizia?
-Eu de mult am decis. Când am venit, ei stăteau aici, ca la bazar. Acela m-o cumparat pe mine, acela m-o cumparat pe mine și acela m-o cumparat pe mine.”
Deși unii cetățeni sunt împotriva agitației electorale, alții spun ca această vânzoleală nu le poate influența decizia de vot .
„ Pentru mine nu are nici o importanță, eu de mult am ales pe cine o să votez și nu m-am uitat nici la agitație, nici la dezbateri electorale. Eu știu pentru cine trebuie să votez. ”
Majoritatea cetățenilor afirmă că au votat pentru un viitor mai bun, pentru dreptate și pentru pace în țară, și spun că ei încep să creadă în corectitudinea alegerilor.
„ – Pentru ce ați votat?
-Pentru ca să avem un trai mai bun, anume în Moldova, pentru ca părinții să ne fie sănătoși, ca să nu plecăm peste hotare, pentru copiii noștrii și pentru democrație, pentru că este foarte greu în ultimul timp, pentru că nu știu cum să o mai ducem.
-Credeți în corectitudinea alegerilor?
-Cred că, cât de cât, se vor corecta, asta în planul meu de vedere, nu știu, mai vedem.” 00:42
Pe lângă persoanele care au o oarecare încredere în corectitudinea alegerilor, sunt și cetățeni care consideră că alegerile vor fi fraudate, povestindu-ne cazuri reale.
„ – Pentru ce ați votat?
-Pentru stabilitate și bunăstare în țară.
-Veți paricipa și la referendum?
– Dacă o să fie necesar, da.”
„ – Credeți în corectitudinea acestor alegeri? Vor fi alegeri cinstite?
– Cinstit, nu prea. Numai ce am venit din sat. Iaca îi spun la prietenă, chiar aseară am venit din sat, încă la oraș, la noi, încă este presă, se face ceva, dar la sat nu se face nimic, unde oamenii au fost obligați să arăte buletinele de vot, cum au votat, se poate așa ceva?”
Conform ultimilor date statistice, în secțiile de votare din nordul Moldovei s-au prezentat până la această oră cei mai mulți alegători.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"