NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Varianta Omicron va domina în R. Moldova. Ne pregătim pentru un nou val COVID-19

În două-trei săptămîni, varianta Omicron ar putea deveni dominantă în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de ministra sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Varianta Omicron este sporadică, circa 10% din toate cazurile înregistrate în țara noastră, dar, probabil, în următoarele două-trei săptămâni, situația va fi cu totul alta”, a declarat ministra.

Totodată, potrivit ministrului Republicii Moldova este pregătită pentru un nou val al COVID-19. Ministrul a menționat că autoritățile dispun de un fond de paturi suficient care trebuie să facă față în cazul escaladării situației. Astfel, în cazul în care Moldova va reintra în Cod Roșu, pe întreg teritoriul țării vor fi activate 4.625 de paturi pentru pacienții COVID, a mai precizat ministrul.

„În Cod Roșu vom mai include suplimentar încă 2.000 de paturi, care sunt pregătite, cu un total de 4.625 de paturi, inclusiv din ele – 412 pentru terapie intensivă. Dar pentru o situație care ar putea escalada și pune o presiune mare pentru sistemul spitalicesc vă informez că avem un fond de paturi în sistem suficient”, a adăugat Ala Nemerenco.

Ieri, pe întreg teritoriul țării a fost înregistrat un prim anti-record al îmbolnăvirilor cu COVID-19 în 2022, și anume – 1.139, cifră care nu a mai fost atinsă din noiembrie 2021. De asemenea, alte 17 persoane și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de pandemia de coronavirus.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a dispus actualizarea Protocolului clinic național privind tratamentul COVID-19 și măsurile de autoizolare pentru diferite categorii de populație, în contextul unui nou val pandemic cu tulpina Omicron. Ministrul spune că până la sfârșitul săptămânii acest Protocol va fi aprobat.

Totodată, Ministerul analizează posibilitatea de a procura gratuit măști pentru persoanele vulnerabile pentru a le fi oferite seturi de măști.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"