
În timp ce unii au obținut o șansă la reabilitare, alții sunt încă pe lista de așteptare. Vorbim despre persoanele cu dizabilități din raionul Glodeni, pentru care „Echipa mobilă” de specialiști a devenit un colac de salvare.
Vasilică nu a mers niciodată. Băiatul suferă de paralizie cerebrală și epilepsie. Din luna ianuarie, copilul este vizitat de kinetoterapeut, psiholog și logoped. Are nevoie de ei pentru a învăța să meargă și să vorbească. Până atunci, visează la un scaun ortopedic și la o operație, care să-l pună pe picioare.
„El permanent avea frică de masaj, de gimnastică, tot timpul plângea, făcea isterici. De când au început ei să vină la noi, el e cu totul altfel. E mai pozitiv, îi primește tot timpul cu brațele deschise. Sperăm că poate într-o bună zi să ne ținem de mână și să mergem”, spune Natalia, mama lui Vasilică.
„Echipă mobilă” a ajuns și la familia Elenei Sinescu, mamă a cinci copii. Mezinul Alex, suferă de paralizie cerebrală, formă gravă. Mama nu a renunțat la el, deși unii medici nu i-au dat nicio șansă la viață.
„La trei ani el avea două kile și 900 de grame. Nimeni din medici nu i-a dat șansă că el o să trăiască. Mie chiar în față mi-a spus un pediatru: „De ce ai venit cu acest copil? De ce nu lași acest copil să moară? De ce îl chinui?”. Am luptat eu în continuare singurică acasă, cu masaj, cu gimnastică. Deja, iată, „Echipă mobilă” ne-au dat-o”, povestește Elena Sinescu, mama lui Alex.
Grație specialiștilor, Alex înregistrează primele performanțe, de care mama se bucură enorm.
„Băiețelul începe să se ridice. El nu ținea nici căpușorul, nu dădea nici din mănuțe, nici din picioare. El stătea ca o scândură. Sunt momente când nu mai am putere. Eu plângeam în casă, soțul plângea afară, că e unicul lui băiat”, povestește mama băiatului.
Zinaina Aramă este logoped și cea care învață copiii să spună primele cuvinte.
„Le arătăm cum să facă gimnastica aparatului fonoarticulator, ce exerciții să facă pentru dezvoltarea auzului fonematic. Pregătim copilul pentru postarea sunetelor, care îi lipsesc. Noi ne bazăm mai mult pe sprijinul familiei. Adică, noi trebuie să învățăm familia cum să se descurce cu problemele date”, spune Zinaida Aramă, logopedul echipei.
Iar misiunea kinetoterapeutului este ca prin masaj și exerciții să-i ajute pe beneficiari să-și stăpânească mai bine corpul.
„Avem copii cu paralizii cerebrale, avem copii cu sindromul Down, copii autiști. La fel avem și maturi cu traumatism. Au nevoie de susținere, de încurajare, de exerciții, de masaj. Tot ce facem, facem cu suflet. Când ajungi seara acasă și ești mulțumit, că ai făcut pe cineva bucuros pe ziua de astăzi, pentru că nu e atât de ușor să ajungi la sufletul unui copil autist”, spune Angela Baznat, kinetoterapeuta echipei.
„Noi ne ducem o dată pe săptămână, dar părintele ar trebui să se ocupe cu copilul lui în fiecare zi. De asta și lăsăm, de exemplu, și mingea, și altele. Și le facem rotația”, adaugă kinetoterapeuta.
Consilierea psihologică este foarte necesară în asemenea situații, susține Liudmila Komarnițki, care poartă discuții cu beneficiarii, dar și familiile lor.
„Consilierea psihologică mai mult e axată nu doar pe beneficiar. Lucrăm și cu părinți, și cu bunei, și cu frați, surori, cu familia. Cum să depășească fricile, cum să se învețe să accepte copilul lor așa cum este, să-l integreze în societate”, spune Ludmila Komarnițki, psiholoaga echipei.
În prezent, peste 80 de persoane cu dizabilități severe din Glodeni, sunt încă pe lista de așteptare a „Echipei mobile”.
„Beneficiarii pot să se afle în serviciu o perioadă de jumătate de an. Avem foarte mulți beneficiari și serviciul este suprasolicitat. La momentul actual „Echipă mobilă” este finanțată de către Consiliul Raional Glodeni”, afirmă Ion Crudu, șef adjunct Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei, Glodeni.
Serviciul social „Echipă mobilă” a fost implementat cu ajutorul Asociației Obștești „CASMED” și al Uniunii Europene.
„Serviciile prestate sunt absolut gratuite. Suntem dotați cu automobil și ne deplasăm la beneficiar. Numărul maxim de beneficiari poate fi până la 25. În fiecare localitate este prezent Asistent social comunitar în primărie. Orice persoană poate aplica și scrie o cerere, ca să beneficieze de serviciul nostru. Scaune rulante, premergătoare, tot ce avem în stoc în Direcție, acordăm și acestor beneficiari”, afirmă Victor Babin, șef Serviciu social „Echipă mobilă”, Glodeni.
Serviciul „Echipă mobilă” și-a început activitatea în aprilie 2019. Până în prezent 72 de persoane au beneficiat de serviciile specialiștilor.