NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Vechi, murdare și cu termenul de exploatare expirat: Lifturile din blocurile din Bălți, un adevărat pericol pentru locatari

Vechi de aproape jumătate de secol, murdare şi deteriorate. Aşa arată majoritatea ascensoarelor din blocurile locative din Bălți, care datează încă din perioada sovietică. Acestea au termenul de exploatare expirat, iar unele dintre ele sunt un adevărat pericol pentru locatari. 


Acest ascensor dintr-un bloc din cartierul Dacia din oraș are peste 40 de ani şi se află într-o stare deplorabilă. Oamenii povestesc cu groază despre copii blocați sau locatari la un pas de moarte din cauza lifturilor defecte.

A fost un caz când o doamnă de la al patrulea etaj, a urcat în ascensor pentru a merge la magazin, iar liftul s-a defectat și a coborât brusc jos. A avut câteva lovituri dar nu s-a întâmplat nimic grav. De atunci, această femeie, nu mai folosește ascensorul și nici nu vrea să audă nimic de el.

Uneori, liftul când coboară jos, ușa nu se deschide. În special copiii încep a țipa, a plânge, pentru că ușa se defectează.

Unii oameni evită să urce în lifturi, pentru a nu rămâne blocaţi între etaje.

Liftul a rămas același încă de când s-a construit acest bloc locativ, în anul 1978. Foarte des se deteriorează și se tot repară.

Oamenii au obosit să cheme specialiștii pentru a lungi viața ascensoarelor cu încă cu câteva săptămâni. Ei cer autorităților instalarea unor lifturi noi.

Aici este un număr de telefon și sunăm permanent. Poate vreo două sâptămâni să lucreze bine și iarași se deteriorează. Foarte rar când lucrează bine, pentru că sunt vechi. Cel puțin să îl repare mai des, pentru că majoritatea au copii și ne faceam griji de ei.

Eu locuiesc  aici de trei ani, ascensorul se deteriorează des  și este foarte murdar. Aș dori să le schimbe , să le renoveze.  Cred că ele nu sunt reînoite de mai bine de 40 de ani, de când sunt construite aceste blocuri.

Mi-e frică să  rămân blocată în ascensor.

Se întâmpla că rămâneam blocată în ascensor și așteptam foarte mult că să vină cineva. Erau cazuri când râmaneau blocați  copii și la fel, foarte greu venea cineva să-l repare. De aceea, e cam rea situația.

Aceeași situație și pe strada Pușkin. Această femeie se plânge că, uneori, este nevoită să urce pe jos până la etajul nouă.

Liftul se deteriorează uneori. Eu locuiesc la etajul nouă, cum se strică, îndată sun. Se întâmpla să ne ridicam la al nouălea etaj, pe scări, până îl reparau. Mai ales la așa o vârstă să urci la al nouălea etaj e foarte dificil.

Abia în acest an, autoritățile au decis să cumpere lifturi noi, adevărul că doar două, pentru că sunt prea scumpe.

Am anunțat achizițiile publice pentru procurarea a două lifturi. Le vom schimba în întregime, de la motor până la cabină. Vom face asta în cartierul Dacia.

Autoritățile planifică procurarea a până la zece ascensoare anual, începând cu 2021.

Un lift nou costă mult. Acum, schimbăm motoarele acolo unde este necesar, la alte ascensoare schimbăm mecanismul. Avem un serviciu special care lucrează în acest domeniu.

Un lift nou costă aproape 40 de mii de dolari. În Bălți sunt peste o sută de ascensoare vechi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"