NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Vecinul i-a secerat nouă hectare de grâu și secară ziua în amiaza mare. Un fermier din nordul țării cere dreptate

Un fermier din nordul țării a rămas fără nouă hectare de grâu și secară, după ce un alt agricultor i-ar fi secerat în mod abuziv culturile. Totul s-a întâmplat în satul Sturzovca din raionul Glodeni. Fermierul păgubaș spune că, în plină zi, s-a trezit cu lanurile pustii în care a investit peste 160 de mii de lei.

 „Este teritoriul nostru, totul este înregistrat la primărie.”

Acum doi ani, Ghenadie Guleac a intrat în posesia a nouă hectare de pământ. În toamna anului trecut a semănat pe el grâu. Fără știrea lui, un alt fermier a semănat peste noapte secară, susținând că e pământul său. Sâmbătă acesta a venit și a tăiat culturile pentru nutreț.

„Toamna noi am semănat grâu, iar domnul Alexandru Gnatiuc ne-a îngrădit calea cu mașina sa personală. El susținea că această porțiune de pâmânt i-a fost transmisă în folosință de către SRL ANVAR COM. Eu i-am cerul un act confirmativ, la care dumnealui mi-a arătat un act pentru un sector de pământ din altă parte a satului”, a declarat Ghenadii Guleac, lider în satul Sturzovca.

Ghenadii Guleac susține că a investit în agricultură sute de mii de dolari. După mai bine de un deceniu de muncă a rămas a dezamăgit de sistem, dar și de oameni.

„Până în anul 2009 locuiam în SUA. M-am întors acasă, împreună cu familia, pentru  investi în agricultură. Cu o așa atitudine, certuri și fărădelegi, interesul dispare. Tot ce e posibil că o să ne reîntoarcem în State”, a adăugat Ghenadii Guleac.

Reprezentanții comisiei funciare spun că este pentru prima dată când un agricultor își permite în mod barbar să distrugă roada străină aproape gata de seceriș.

„Să cosești grâul care peste o lună ar fi fost bună de strâns, este păcat să faci una ca asta. În cadrul discuțiilor în comisie, atunci când am făcut o reuniune a tuturor liderilor, acest teritoriu nu a intrat în posesia SRL TOTAL GNATIUC”, a spus Alexandr Cușnir,  reprezentant al comisiei funciare.

Agricultorii dau vina pe administrația locală.

„Pentru această contravenție, pe care a săvârșit-o acest om, pedeapsa cu detenție pe viață este prea mică. Aceasta este omisiunea primăriei, dacă ar fi fost la primărie totul transparent și întegistrat… Dacă are în posesia sa 100 de hectare, de ce pretinde la 110?”, a declarat Vasilii Zabanschii, lider.

„Aici este indicat terenul numărul 303, noi ne aflăm pe terenul 301. Aici nu sunt nouă hectare, acesta nu este terenul nostru și nici măcar nu este înregistrat la Primăria satului Sturzovca.”

De cealaltă parte, Alexandru Gnatiuc susține că este unicul proprietar al acestui teren și că nu a încălcat legea.

„Acolo nu a fost semănat grâu, a fost secară. Acolo este proprietatea mea privată. Așa ceva nu se aruncă, am pus senaj pentru animale. A început a semâna grău, el s-a răsturnat și a fost  semănată secară”, a spus Alexandru Gnatiuc.

Pe acest caz a fost sesizată poliția din Glodeni.

„Poliția a fost sezizată sâmbătă, 12 iunie, despre acest caz. La moment este înregistrat un material și urmează a fi luată o hotărâre conform legislației în vigoare”, a declarat Eugenia Molceanov, ofițer de presă IP Bălți. 

Ghenadie Guleac a declarat că își va căuta dreptatea și în instanțele de judecată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata