NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Veteranii din Bălți către ministrul Ciocoi: „A scuipat în sufletele veteranilor de război, el trebuie să învețe istoria”

„În 1992 a fost război nu conflict armat, cum declară politicienii, noi am luptat cu armata rusă. Dacă nu eram noi, și azi era război”. De această părere sunt veteranii și combatanții din Bălți ai războiului de pe Nistru, care  au comemorat, astăzi, 2 martie, pe eroii luptelor din 1992, căzuți la datorie. 


Polițiștii, combatanții și militarii care au luptat acum 28 de ani cu forțele separatiste din stânga Nistrului, cărora armata rusă le-a pus la dispoziție tehnică și efectiv militar, sunt profund nemulțumiți de ultimele declarații făcute de ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi.

Dar, factologic, armata Federaţiei Ruse, dislocată la acel moment în regiunea transnistreană, a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge, a declarat ministrul.

 

Dacă războiul era oprit de Rusia, aveam să luptăm până azi. Războiul a fost oprit de ostașii noștri, de neamul nostru, de noi, dar nu de Rusia. Ei au început războiul, dar nu l-au terminat.

 

Este o aiureală, el a arătat că este prost de rage, iată ce a demonstrat. A scuipat în sufletele veteranilor de război, el trebuie să învețe istoria. El nu merită să fie în funcția statului, nici într-un caz.

 

Domnul Ciocoi, dacă era la război cu noi, vedea că nu Armata 14 a venit și a oprit războiu, dar Mircea Snegur cu Elțin. Armata 14 trăgea din tancuri asupra noastră.

 

Armata Rusă nu a oprit nimic, ei doar au intensificat totul. Dacă ei opreau, era altă treabă.

 

Din păcate, aici spun că au murit doar doi, dar, numai în data de 19 sunt 19 morți și 37 de răniți, în afară de acești doi ofițeri. Totul într-o singură zi, toți din Brigada nr. 1. Doar din compania mea au murit trei și 16 au fost răniți.

 

Majoritatea politicienilor îl numesc conflict armat, dar, de fapt, a fost un război între Moldova și Rusia. Nu poate un politician de așa rang, care conduce cu politica externă a țării, să vorbească așa ceva, despre ceea ce nu știe, nu a văzut și nu a simțit niciodată.

 

A fost un război, deoarece, nu poate fi un conflict armat între forțe polițienești și o armată rusească, care era la moment în regiunea transnistreană. Totuși, părerea mea este că a fost un război.

 

Eu, personal, condamn vorbele marilor politicieni, care trebuie să-și cântărească vorbele. Eu cred că este o trădare, trădare a combatanților noștri, a veteranilor de război, au spus combatanții.

 
Pentru a comemora vitejia eroilor luptelor de pe Nistru, au venit atât angajații Inspectoratului de Poliție Bălți, cât și militarii Brigăzii de Infanterie Motorizată „Moldova”. Aceștia au depus flori la monumentele camarazilor căzuți la datorie.
După ce R. Moldova a devenit membru al Organizația Națiunilor Unite, lae 2 martie 1992, președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatist, care atacaseră și continuau să atace posturi ale poliției loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutați de trupele ruse, și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.
În cele 4 luni de ostilități, cele mai grele lupte s-au dat pe pla­to­u­rile de la Coci­eri, Coș­nița și la Tighina.
La 21 iulie 1992 Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"