NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Replici dure între actori și directorul Naționalului din Bălți. Ce spun reprezentanții MECC și UNITEM

Scandalul de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți continuă. Artiștii s-au adunat din nou pentru a cere demisia directorului teatrului, Vlad Slavian(Veaceslav Vlad). De această dată, păsul artiștilor a fost auzit și de reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Artiștii spun că le-a ajuns cuțitul la os. Ultima picătură a fost anunțul directorului de acum două săptămâni, despre faptul că vor avea alte contracte de muncă și salarii mai mici cu până la minus 75 la sută.

Eu personal l-am auzit pe d-nul director vorbind cu domnul Stavrat și cu Radu Tabarcea afară, în trei, lângă scară. Am video, în care domnul director, citez: „Iulei Șumaschi îi dăm 50%, lui Răcilă îi dăm 25 de procente „и никаких гвоздей”, iar la restul vedem ce le dăm, le dăm 25 sau 30 la sută, discuția a fost în trei sub nucul lui Volontir, spune CIPRIAN RĂCILĂ, Artist Emerit.

Dacă acum o săptămână, doar câțiva actori își manifestatau nemulțumirea, ieri, sala teatrului din Bălți a fost plină de voci care l-au acuzat pe Vlad Slavian de incompetență și comportament jignitor față de angajații săi.

Soția d-nului Palii, este un pictor cu studii superioare, care a luat la gala UNITER, premiul mare pentru costume și decor, și care a fost mutată de la postul de pictor, la postul de servitoare. Doamna face curat la etajul trei sau patru pentru că îi este rușine de noi, a adăugat CIPRIAN RĂCILĂ, Artist Emerit.

Nemulțumirea noastră este atitudinea față de noi. Chiar ieri, din motiv că un lucrător a ieșit să vorbească cu televiziunea, ieri a fost concediat. Pentru prietenia cu Ciprian la noi se concediază. Odată Slavian a spus: „Cât eu sunt viu, familia Răcilă pe scenă nu va evolua”, spune IRINA FORMANIUK, coregraf

După ce a dedicat teatrului 40 de ani, regizorul Dumitru Griciuc spune că riscă să rămână fără serviciu. Acesta afirmă că nu mai poate munci într-o instituție în care artiștii sunt agresați verbal și amenințați cu eliberarea din funcție.

Lucrez de vreo 40, atât de mult, încât directorul teatrului a hotărât că numai trebuiesc. Au început să mă înlăture puțin câte puțin. Eu tot îi întrebam când intru și eu în montare? Iată montează cela, iată celălalt, ca să mă țină aproape un an de zile acasă, iar la final să mă întrebe ce am făcut un an de zile? Nu am făcut nimic, pentru că nu m-ai lăsat, povestește DUMITRU GRICIUC, regizor.

Președintele Uniunii Teatrale din Moldova care a venit să discute cu angajații și administrația teatrului din Bălți, crede că problema deja s-a îngroșat, iar artiștii trebuie tratați cu respectul cuvenit.

Eu cred că este o problemă care trebuia rezolvată mai demult. Până la urmă am înțeles că colectivul are perfectă dreptate, ceea ce ține de respectul față de persoanele din generația de aur. Sper că și Ministerul va lua o poziție corectă, poziția trebuie să fie de partea colectivului, fiindcă majoritatea are totdeauna dreptate, a declarat SANDU GRECU, Președintele Uniunii Teatrale din Moldova.

Artiștii au mărturisit autorităților de la Chișinău că din cauza managementului defectuos, nu au parte de roluri și nu au ieșit în scenă de mai bine de jumătate de an.

Petiția care a fost depusă de colegii de la teatru, trebuie să o examinăm, să vedem fiecare persoană în parte, dar ceea ce am recomandat din start, a fost ca toți cei care sunt în administrația teatrului să poarte un dialog mai activ cu actorii. Să existe o politică clară repertorială și editorială. Să știe clar toți actorii care este repertoriul lor și piesele unde joacă, a declarat ANDREI CHISTOL, secretar de stat al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Vlad Slavian a refuzat să discute cu presa. El a fost numit în funcția de director la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți acum 3 ani. Anterior, această funcție a fost deținută de Anatol Răcilă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"