
Statistici îngrijorătoare: 73% dintre femeile din R. Moldova au fost cel puțin odată supuse violenței domestice. Doar pe parcursul anului 2022, 13 persoane au fost ucise de un membru al familiei. Ce înseamnă violență știe și Alexandra, care a răbdat agresiunile concubinului timp de trei ani.
„A început să dea dovadă de agresivitate după ce am rămas însărcinată. Agresiunea a început cu semnale mici, strigăte în adresa mea. A ridicat mâna la aproximativ la un an de la începutul relației, m-a împins, m-a pălmuit. Moral – s-ar putea spune că în fiecare zi, dar fizic de vreo două ori pe lună. Cu fiecare lună de la începutul relației a fost din ce în ce mai rău”, a povestit Alexandra (nume schimbat).
Gândul că bărbatul se va schimba și dependența sa financiară a făcut-o pe Alexandra să cedeze de fiecare dată și să continue relația. Pentru a o presa psihologic, concubinul îi interzicea să comunice cu cei din jur și nu o dată i-a distrus telefonul. Într-un final, Alexandra a găsit salvarea în Centrul de Criză Familială din Bălți – SOTIS.
„Ultima picătură a fost consumul de droguri. După ce a consumat a treia oară i-am spus că va pierde familia. Dacă nu aș fi găsit acest centru, nici nu aș fi știut unde să merg. L-am găsit într-o publicitate la televizor”, a mărturisit femeia.
Există patru etape ale violenței domestice: escaladarea tensiunii, violența în sine, împăcarea sau „lună de miere” și etapa calmului. Cu timpul, etapele devin mai scurte, izbucnirile de violență sunt mai frecvente, iar consecințele mai mari.
„Cel mai răspândit motiv este abuzul de alcool, infantilismul, poate din ambele părți, relațiile codependente, când partenerii sunt dependenți psihologic unul de celălalt, atunci există un joc pentru a menține controlul. Și, ca rezultat, pot exista consecințe complet diferite”, a declarat Corina Breabăn, psiholog SOTIS.
Psihologii spun că violența poate să apară la scurt timp de la debutul relației. Agresorul cercetează granițele admisibilului, iar ascunderea problemei nu face decât ca aceasta să se agraveze.
„Ce vor spune oamenii? Este principalul motiv. Din cauza copiilor dar nu este așa, pentru că copiii suferă cel mai mult în astfel de familii. În viitor, ei iau comportamentul părinților ca pe un exemplu”, a adăugat psihologul.
Oamenii recunosc că nu o dată au fost martorii violenței domestice sau chiar victima acestui comportament.
„Sunt din așa familie. Am divorțat din această cauză. Eram însărcinată, eram la un pas de a pierde copilul. Anterior a ridicat mâna la mine de câteva ori, dar nu am ajuns la spital. Când eram însărcinată am ajuns chiar la spital, iar medicii au spus că există riscul să-mi pierd copilul. Desigur, ca pentru orice mamă, copilul este pe primul loc, și nu dragostea sau altele.”
„S-a îmbătat bărbatul, nu lucra, aceasta este o problemă actuală. Soția nu-i permitea să intre în casă. Rupea ușa, chemam poliția și l-au luat.”
Din fericire, sunt centre unde victimele violenței domestice pot beneficia de ajutor. SOTIS, de exemplu, activează din anul 2009 și acordă consiliere psihologică, socială și juridică femeilor cu vârsta între 18 și 65 de ani. În prezent, aici locuiesc 18 femei și copii care învață cum să înceapă o viață nouă și independentă.
„În primul rând, asistentul social se ocupă de angajarea în câmpul muncii a victimei. Dacă sunt copii, ca aceștia să fie integrați într-o instituție de învățământ școlară sau preșcolară. Iar în cazul în care victim dorește să părăsească centrul, îi ajută să închirieze o locuință”, a menționat Oxana Ilco, director SOTIS.
Anul trecut, SOTIS a avut 73 de beneficiari. De la deschidere, aproape 1000 de persoane și-au găsit refugiu în acest centru.
Pe parcursul anului 2022, oamenii legii au înregistrat aproape 2500 de cazuri de violență domestică, în mare parte, aplicată asupra femeilor. În realitate, însă, cifrele sunt mai mari pentru că unele femei se tem sau le e ruşine să ceară ajutor.
Centrul de Criză Familială din Bălți – SOTIS este deschis non-stop
Adresă: strada Șevcenko nr. 23 din Bălți
Telefon: 0 231 9-25-41 ; 079992541
e-mail: [email protected]