NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Viteză la maxim pe un traseu din Edineț. Sportivi din R. Moldova şi România s-au întrecut la Campionatul Naţional de Autocross

24 de sportivi din R. Moldova şi România şi-au turat motoarele la maxim în cadrul Campionatului Naţional de Autocross. Aceştia şi-au demonstrat măestria pe traseul specializat din orașul Edineț. Competiția a fost urmărită de zeci de spectatori.


Prima ediție a campionatului R. Moldova la Autocross, sezonul 2022, a fost desfășurat la patru clase: buggy, touring, 1600 de centimetri cubi și 3500.

„Distanța traseului1,8 km și tradițional s-au petrecut trei rute câte șase și opt cercuri. Astăzi am avut 24 de participanți,  dintre care doi din România”, a declarat Gheorghe Vîlcu, vicepreședinte Federația de Automobilism din RM.

Este o organizare foarte bună, mult mai puternică decât a noastră din România, de cel puțin două ori. Vin de ceva ani aici la dumneavoastră în Autocross, am o plăcere foarte mare, plus, din prima oară de când am venit în 2016 la Chișinău, la Colonița, m-am îndrăgostit de Moldova”, a spus Mihai Berbecaru, pilot din Pitești, România.

Participanții s-au bucurat să revină pe traseu după o pauză lungă. Aceștia și-au scos mașinile din garaje, făcând multă gălăgie pe traseu.

„Slavă Domnului că s-a organizat această etapă, cu multe greutăți, dar s-a făcut. Particip cu o LADA (ВАЗ) 2108 cu care am evaluat în clasa opt. Investițiile, de exemplu, la mașina mea, sunt în jur de 15-20 de mii de euro”, a menționat Andrei Moșinschi, pilot.

„Am evaluat cu Mitsubishi Lancer Evolution, doi litri turbo, 4×4, în clasa 12 – Supercar. După cum ați văzut a fost interesant, au fost emoții, lupte, mai ales în ultima cursă. Aici trebuie să nu greșești, să mergi rapid și corect, orice mică greșeală duce la consecințe foarte mari”, a spus Ruslan Ceban, pilot.

Potrivit participanților, autocross-ul din Republica Moldova este cel mai dezvoltat tip de sport din disciplinele auto.

„Pe lângă faptul că este cel mai dezvoltat, este și cel mai spectaculos. Este o combinație de viteză, motor, praf, glod, piloți experimentați și neexperimentați, succes și insucces. Cel mai important lucru în acest sport nu este rezultatul care poate fi atât pozitiv sau negativ, ci siguranța, în primul rând a piloților, dar și a spectatorilor”, a spus Egor Penin, pilot.

„Este un sport foarte interesant cu multă adrenalină, un sport de motoare. O cursă foarte bună, m-am încărcat cu adrenalină cred că pe mult timp înainte”,  a adăugat Vadim Cvasiuc, președintele „Autocross” din R. Moldova.

Cei mai impresionați au fost copiii care au urmărit cursa cu emoții.

„Mi-a plăcut. A fost interesant, palpitant. Un adevărat spectacol. Timpul a fost foarte fine. Organizarea evenimentului foarte bună., la un nivel destul de înalt.

Copiilor le este interesant pentru că este un gen de sport auto așa cum le place, în special, la băieți. Cred că acest sport ar trebuie dezvoltat mai tare.

Astăzi am venit să mă uit la rally cu tata și prietenii lui. Doresc și eu să devin un șofer profesionist în viitor. Îmi place foarte mult viteza și mașinile”, au conchis spectatorii.

Câştigătorii competiției s-au ales cu trofee, diplome şi premii bănești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"